Jelenlegi hely

Vajon mindenhol szeptember 1-én kezdődik a tanév?

Mit szólnátok hozzá, ha inkább április 1-én vagy évente négyszer kezdődne el? 5 perc alatt a Föld körül azaz iskolakezdés a világban.

Bizony, vannak országok, ahol korántsem olyan egyértelmű a szeptember 1-i iskolakezdés. De vajon miért?

Ausztrália és Új-Zéland: egyszerre karácsony és nyári vakáció?

A déli féltekén a nyár december-január hónapokra esik. Így ott nem is kérdés, hogy az iskolai év a mi telünk és iskolaévünk közepén, január végén - február elején kezdődik, mikor a gyerekek visszatértek a karácsonyi és egyben nyári szabadságról. Négy szemeszterből áll egy iskolai év, melyek kb. 9-11 hetes hosszúak. Ezek között 2 hét szabadságot kapnak a gyerekek. 

Braziliai iskolások játéka Sao Luís-ban (Forrás)

De ugyanígy január – február hónapokban csöngetnek be Szingapúrban, Guatemalában, Kenyában, Malajziában, Costa Ricán és Braziliában.

Amikor a szeptember március vagy augusztus

A francia gyerekek már jó ideje elkezdték az iskolát, ott ugyanis augusztustól kezdődik a tanítás, ahogy a német gyerekeknek is.

Az iskolaév náluk is júniusig tart. A franciák negyedévekre tagolják a tanévet. Ezeket egy-két hetes szünetek szakítják meg. A tanítás reggel 8-tól délután 4-ig tart, de ebből 2 óra ebédszünet. A tanulók 2008-ig szombaton is jártak fél napot iskolába. Szerdán viszont nem volt oktatás. Az új törvény bevezetésével az általános iskolások így gyakorlatilag 4 napot tanulnak csak.

Iskolás gyerekek Észak- Thaiföldön Forrás

Dél-Koreában, Chilében márciusban, Pakisztánban, Japánban és India egyes részein és áprilisban, Thaiföldön májusban, a Fülöp-szigeteken és Mianmarban júniusban, Indonéziában júliusban, Egyiptomban és Kambodzsában októberben kezdődik az oktatás.

Japánban a mi bevett gyakorlatainkhoz képest úgy tűnik, minden fordítva van.

Az oktatás április 1-jétől március 31-ig tart, ami reggel fél 9-kor kezdődik és délután 5-kor ér véget. Mindössze egy 40 perces ebédszünetre szakítják meg a napot. 2002 óta kevesebb, 195 a tanítási napok száma, korábban 210 kötelező tanítási nap volt. Aki nem tudná, nálunk Magyarországon 181 a kötelező tanítási napok száma.

Akik ajándékokkal kezdik a sulit

Kedves szokás - sajnos nem nálunk - Németországban, hogy a szülők az iskolakezdéskor ún. "Schultüte"-t készítenek gyermekeiknek. Mondhatnánk megédesíti az első napokat, Segít az első napon elindulni. A csomagban ugyanis sok édesség is lapul a cuki tanszerek és kiegészítők mellett.

Forrás
Japánban is az a szokás, hogy a diákok ajándékot kapnak az első iskolai napjukon. Ez a hagyomány szimbolizálja, hogy a gyerekek új életszakaszba lépnek.

Ráadásul, mivel Japánban az iskolakezdés az „új kezdet" és a megújulás szimbóluma, ezért a tanév nem is szeptemberben, hanem április 1-jén kezdődik. Az elsős diákok pedig egy „randoseru" nevű, merevített hátizsákot kapnak ajándékba a szüleiktől. Tradícionálisan a fiúké fekete, míg a lányoké piros volt. A szokás még az 1880-as évekből eredeztethető, mikor a japán koronaherceg megbecsülése jeléül ilyen keményített táskát ajándékozott a japán katonáknak.

Forrás: Mami Yamamoto, Osaka

Emellett sok szülő új íróasztalt is vesz a gyerekeknek, ami a jövőbeni iskolai sikerek reményét szimbolizálja.

A Tudás napján hagyomány az Első csengetés

Oroszországban az első iskolai napot a „tudás napjának" nevezik, fontos közösségi esemény. Gyakran az elsősök kis virágcsokrot is kapnak a tanáraiktól, a lányok hajába pedig fehér szalagot fűznek.

Moszkvai kisiskolás a tanévnyitón (Forrás)

Van azonban egy ennél különösebb szokás is, az „első csengő" hagyománya. Ez azt jelenti, hogy egy fiatalabb lányt egy idősebb fiú vállára emelnek, aki körbeviszi őt a diákok között, amikor megszólal az iskolakezdést jelző első csengő.

Iskolakezdés ünnepelve

Sok országra jellemző, hogy az oktatást vidáman, ünnepelve kezdik.

Szaúd-Arábiában sincs az első nap tanítás, sőt, az iskolakezdés első néhány napja is ünnepléssel, programokkal telik. A hagyomány célja, hogy a diákok jobban megismerhessék egymást, különböző programok, közös étkezések során.

Kazahsztánban hét évesen kezdenek el iskolába járni a gyerekek. Az első napot Tyl Asharnak hívják, ami azt jelenti, az „oktatás kezdete". Gyakori, hogy a szülők az első nap alkalmából ünnepséget rendeznek hatalmas lakomával.

Vietnámban az ünneplőbe öltözött diákok az első nap előadást tartanak a családtagoknak és a barátoknak. Akik ez után az előadás után engedik el őket az iskolába. A szokásnak országszerte több különböző változata van, de az ország egészére jellemző az első iskolai nap ünnepélyes nap.

Ünneplésre nekünk is van okunk. Már csak azért is, hogy augusztus helyett szeptemberben kezdődik az iskola, és van időnk a nyárra. De szülőként azt is tudjuk, hogy nagyon megnyugtató, mikor csemetéink végre újra iskolába járnak.

Vidám iskolaéveket kívánunk!

ADL - Debrecenimami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Hogyan töltsük az Apák napját? 5+1 tuti ötlet

Hogyan töltsük az Apák napját? 5+1 tuti ötlet

Mindjárt itt az Apák napja! Magyarországon az Apák napját június harmadik vasárnapján tartjuk, idén június 16-ra esik. Ez az a nap, amikor végre a kedves édesapák is kapnak egy kis figyelmet és törődést, rukkoljunk hát elő valami emlékezetessel! Hiszen megérdemlik, hogy ezen a napon kicsit lazítsanak és jól érezzék magukat. Ha egy kis inspirációra van szükséged, íme 5+1 tuti ötlet, hogyan töltsétek el ezt a napot.
Újdonság: Tesz-Vesz város lakói asztalhoz ülnek

Újdonság: Tesz-Vesz város lakói asztalhoz ülnek

Mókás könyv az étkezésről a 105 éve született Richard Scarry rajzaival.
Mit is adjunk évzáróra a tanár néninek?

Mit is adjunk évzáróra a tanár néninek?

Csakis olyat, amit Te magad is elfogadnál! Belegondoltál már, mit jelenthet neki hazacipelni 3 tálcát az osztály nevével feliratozvam 2 vázát és számtalan bögrét minden évben? 
Önállóan olvasna a gyermekem, de milyen könyvet válasszak neki?

Önállóan olvasna a gyermekem, de milyen könyvet válasszak neki?

Az olvasás maga, a titkok és kalandok világába való repülés. De hogy repüljön egy, az olvasást most kezdő gyerek? Különlegesen szerkesztett könyvekkel segíthetünk nekik. Segítünk a választásban!
Ugrás az oldal tetejére