Jelenlegi hely

Norvégiában a legjobb, Szomáliában a legrosszabb anyának lenni

A 179 országot magába foglaló mezőnyben Magyarország az 51. helyen végzett.

Norvégiában és az észak-európai országokban a legjobb anyának lenni, és Szomáliában élnek a legrosszabb körülmények között a világon az anyák a Save The Children nemzetközi gyermekvédelmi szervezet hétfőn közzétett jelentése szerint.

A tanulmány 179 országot vett górcső alá az anyák egészsége, a gyermekhalandóság, az iskolai képzés, a nők politikai életben való részvétele és az ország GDP-je alapján 2013. évi adatokat elemezve. Magyarország az 51. helyre került.

Az első helyen idén Norvégia végzett, megelőzve a tavalyi éllovas Finnországot, Izlandot, Dániát, Svédországot és Hollandiát. Idén először került be az első tíz helyezett közé nem európai ország, Ausztrália a kilencedik helyen. Az első tíz között van még Spanyolország, Németország és Belgium.

A fejlett ipari államok közül Kanada a 20., Franciaország a 23., Nagy-Britannia a 24. helyen van. Az Egyesült Államok a 31. helyről a 33. helyre csúszott, és Észtország, Litvánia, Lengyelország, Horvátország, Dél-Korea, valamint Japán mögé került. Ennek egyik fő oka az, hogy az Egyesült Államokban a jelentés szerint az anyai halálozás kockázata egy az 1800-hoz, ami a legrosszabb a fejlett ipari államok esetében. Ez azt jelenti, hogy egy amerikai nő esetében átlagosan tízszerese a valószínűsége annak, hogy meghal várandóssága vagy a szülés idején, mint a lengyel, osztrák és fehérorosz anyák esetében, és az öt év alattiak körében a gyermekhalandóság ugyanakkora, mint Szerbiában vagy Szlovákiában - olvasható a jelentésben.

A rangsor 51. helyére került Magyarország, ahol a szervezet adatai szerint egy az ötezerhez az anyai halálozás kockázata. Az öt év alatti gyermekhalandóság ezer élve született gyermekre 6,1. A nők átlag 15,4 évet töltenek el az oktatásban.

A lista utolsó tíz helyén leginkább afrikai országok állnak, köztük a Bissau-Guineai Köztársaság, Csád, Elefántcsontpart, Gambia, Niger, Mali, a Közép-Afrikai Köztársaság, a Kongói Demokratikus Köztársaság és végül Szomália.

A jelentés kiemeli, hogy bár a gyermekhalandóság terén jelentős előrelépés történt világszerte - 17 ezerrel kevesebb öt év alatti gyermek hal meg naponta, mint 1990-ben -, óriásiak a különbségek a listavezető országok és a sereghajtók között. Miközben Norvégiában, Finnországban és Izlandon ezer élve szülésre 2,8, 2,1, illetve 2,6 öt év alatti gyermekhalálozás jut, addig Sierra Leonéban 160, Szomáliában 145, Nigériában pedig 117.

A gyermekhalandósági adatok alapján tekintve a jelentés készítői rangsorba állították a leggazdagabb országok fővárosait is: a lista utolsó helyére Washington került, előtte Bécs, Bern, Varsó és Athén áll. A rangsort Prága vezeti, mögötte Stockholm, Oslo, Tokió és Lisszabon következik.

Miközben ezek a fővárosok az adott ország leggazdagabb és legegészségesebb embereinek otthonául szolgálnak, a világ legszegényebb és a társadalom legszélén álló családok otthonai is - olvasható a jelentésben.

"Először a világon a népesség több mint fele él városi környezetben. A városok a gyermekeknek biztosítandó jobb élet reményében vonzzák a családokat, de a világ számos városa képtelen lépést tartani a meredek növekedéssel, és anyák, gyermekek százmilliói nem jutnak hozzá a legalapvetőbb egészségügyi szolgáltatásokhoz, tiszta vízhez - mondta Jasmine Whitbread, a szervezet elnöke.

 

Forrás: MTI

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
Ugrás az oldal tetejére