Jelenlegi hely

Karácsonyi kakaós csillag

Talán 2 évvel ezelőtt láttam ezt a csavarási megoldást egy videóban a Facebook-on, de recept sajnos nem volt hozzá, ezért nem is foglalkoztam vele különösebben. Később mikor kakaós csigát készítettem, eszembe jutott, hogy ez a jól bevált recept illene a karácsonyi csillaghoz, biztosan jól mutatna kelt tésztával. Kipróbáltam és nem csalódtam, idén már másodszor fogom karácsonykor ezt készíteni, tavaly nagy sikere volt. Lehet Nutellával is tölteni, de szerintem egy jó minőségű keserű kakaóporral az igazi.

A karácsonyi csillag kb 1.5 óra alatt készül el, ebből fél óra kelesztés és 25-30 perc a sütés. Mielőtt elkezded, fontos még tudni, hogy a kelt tészta elészítésénél fontos, hogy minden hozzávaló szobahőmérsékletű legyen. A vajat, tejet, élesztőt, tojást legalább fél órával előbb vedd ki hűtőből.

Hozzávalók:

25 dkg liszt
4 dkg margarin
3 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliáscukor
1 tojássárgája
2 dkg élesztő
1.5 dl tej
1 csipet só
 


A tej egy részével (és kevés cukorral) futtassuk fel az élesztőt. Tegyük egy tálba a lisztet, margarint, cukrot és tojássárgáját és a robotgép dagasztó karjával kezdjük el összedolgozni a tésztát, majd adjuk hozzá a tejet és a felfuttatott élesztőt is. A dagasztás akkor lesz kész, amikor a tészta elválik az edény falától. Ha esetleg kicsit ragacsos lett, akkor 1-2 evőkanál lisztet tegyünk még hozzá.



Lisztezzük ki a keverőtálat, tegyük vissza a tálba tésztát, egy tiszta konyharuhával takarjuk le és meleg helyen kelesszük fél órát. Közben mérjük ki a töltelék hozzávalóit: 2 evőkanál Holland kakaóport és 5 evőkanál cukrot keverjünk össze.

A kelt tésztát osszuk 4 egyenlő részre és mindegyiket nyújtsuk ki kör alakúra. Egy nagyobb lapostányért használhatunk mintának, hogy a 4 rész egyforma nagyságú és szabályos kör alakú legyen. Melegítsük elő a sütőt 160 fokra.

Tegyünk sütőpapírt egy tepsibe és terítsük le az első lap tésztát, majd szórjuk be a töltelék 1/3-ával.
 

  


Terítsük a kakaós rétegre a második lapot és szintén szórjuk be a töltelék 1/3-ával.


  


Ismételjük meg a harmadik lappal és a maradék töltelékkel.
 

  

 

Végül a negyedik lapot terítsük a tetejére.
 

  


Helyezzünk egy poharat a tészta közepére és jelöljük, majd vágjuk be a 1/2, 1/4, 1/8, 1/16-od részeket.
 

  


Két egymás melletti szelet lapjait fogjuk össze és csavarjunk rajtuk 3-3-at, egymással ellentétes irányba. Ismételjük ezt mind a 16 résznél.
 

  


Ha elkészült a 8-8 csavarás, tegyük a tésztát előmelegített sütőbe és süssük 160 fokon kb 25-30 percig.
 


Sütés közben kétszer (8-10 percenként) locsoljuk meg cukros tejjel, hogy finom omlós legyen. 
 


25-30 perc múlva vegyük ki a sütőből, egy picit hagyjuk hülni és a sütőpapírt eltávolítva óvatosan tegyük át egy tálalótálra.
 

 

Jó sütögetést és jó étvágyat kíván az Imami csapat!

Készítette: Timi (Fehérvárimami)

 



 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Magyar Feltalálók Napja - amikor a magyar észjárásra büszkék vagyunk

Magyar Feltalálók Napja - amikor a magyar észjárásra büszkék vagyunk

Tudtátok, hogy van egy nap, ami csak a magyar feltalálóké? Minden év június 13-án ünnepeljük a Magyar Feltalálók Napját, amikor a világot formáló magyar elmék előtt tisztelgünk. Ez egy remek alkalom arra, hogy a gyerekekkel együtt felfedezzük, milyen találmányok születtek hazánkban, és hogy mennyi mindent köszönhetünk ezeknek a zseniális ötleteknek.
Tiszta víz, tiszta élmény – kirándulás iható forrásokhoz a családdal

Tiszta víz, tiszta élmény – kirándulás iható forrásokhoz a családdal

Magyarország tele van szebbnél szebb forrásokkal, ahol a természet csendje és a tiszta víz varázsa együtt ad élményt. Hoztam pár igazán hangulatos helyet.
MegaPapír rajzpályázat 2025 - 1.000.000 Ft összértékű nyereménnyel

MegaPapír rajzpályázat 2025 - 1.000.000 Ft összértékű nyereménnyel

Pályázat típusa: rajzpályázatKorosztály: óvodások és általános iskolás alsó tagozatosokBeküldési határidő: 2025. június 10.
Kés - és?

Kés - és?

A háziasszony jellemzően főz. Persze nem sorsszerűen. A gyorséttermek, pizzák, hamburgerek és csirkemell csíkok világában igazzá vált: aki telefonálni tud, főzni is tud.
Ugrás az oldal tetejére