Miért fontos a pörkölési eljárás?
Az talán mindenki számára egyértelmű, hogy a kávébab a kávécseresznye magja, amelyet aztán feldolgoznak, illetve szárítanak – így jön létre az emberek többsége által rajongott ital alapja. Még mielőtt azonban forró frissítő készül belőle, a kavébabot meg kell pörkölni, hiszen az eredeti állaga zöld színű, füves aromájú. Ha ezt használnánk kávéfőzéshez, akkor a végeredmény nem is hasonlítana ahhoz, amit ismerünk, hisz csaknem 1000 különböző aroma jelenik meg a pörkölési eljárással. Éppen ezért fontos a pörkölési eljárás: ezzel lehet az ízeket és zamatokat irányítani, befolyásolni, tökéletesíteni. Ezért fontos a kávé pörkölő a folyamatban.
Mi történik a pörköléskor?
A pörkölés során a kávébabot zöldről barnára változtatják. Ezt különféle módszerekkel lehet elérni, mind másképp befolyásolja a végtermék ízét. A pörkölésnek három fő szakasza van: a szárítás, a barnulás és a fejlődési szakasz. A szárítás során a kávébabot feltétlenül dehidratálni kell, mielőtt elkezdődne a pörkölés. A folyamat végére a kávé pirított kenyér- és szénaillatúvá válik, ekkor indul meg az aromavegyületek kialakulása és a barnulásért felelős Maillard-reakció. Hogy ez micsoda? Nem részleteznénk mélységében a dolgot, de a lényege, hogy több száz különböző aromajegy jön létre, azaz itt fejlődnek az ízek, itt teljesednek be a színek. A barnulás végén a kávébabban létrejön az első repedés, megkezdődik a végső esszencia kialakulása. Ha kíváncsi vagy a számtalan ízcsodára, amit a különböző pörkölési eljárásokkal képesek létrehozni a kávémesterek, nézz szét egy elismert kávé shop lehengerlő palettáján, és válogass a finomabbnál finomabb ízek között! Az igazi kávéélmény mindegyik termékkel garantált!
A fotó forrása:
CHRiiZ / Shutterstock.com
Szponzorált tartalom