Jelenlegi hely

A kávépörkölés alapjai

Az íz kardinális fejlesztése a pörkölés folyamatával történik. Szinte biztos, hogy a pörkölés az az eljárás, amiről az összes barista mindent tudni akar. Nem véletlenül, ez minden aroma és zamat legfőbb titka. Hogyan érhetjük el a legjobb ízű kávét? Mi történik valójában pörköléskor? Ezekre a kérdésekre keressük a választ, tarts velünk!

Miért fontos a pörkölési eljárás?

Az talán mindenki számára egyértelmű, hogy a kávébab a kávécseresznye magja, amelyet aztán feldolgoznak, illetve szárítanak – így jön létre az emberek többsége által rajongott ital alapja. Még mielőtt azonban forró frissítő készül belőle, a kavébabot meg kell pörkölni, hiszen az eredeti állaga zöld színű, füves aromájú. Ha ezt használnánk kávéfőzéshez, akkor a végeredmény nem is hasonlítana ahhoz, amit ismerünk, hisz csaknem 1000 különböző aroma jelenik meg a pörkölési eljárással. Éppen ezért fontos a pörkölési eljárás: ezzel lehet az ízeket és zamatokat irányítani, befolyásolni, tökéletesíteni. Ezért fontos a kávé pörkölő a folyamatban.

Mi történik a pörköléskor?

A pörkölés során a kávébabot zöldről barnára változtatják. Ezt különféle módszerekkel lehet elérni, mind másképp befolyásolja a végtermék ízét. A pörkölésnek három fő szakasza van: a szárítás, a barnulás és a fejlődési szakasz. A szárítás során a kávébabot feltétlenül dehidratálni kell, mielőtt elkezdődne a pörkölés. A folyamat végére a kávé pirított kenyér- és szénaillatúvá válik, ekkor indul meg az aromavegyületek kialakulása és a barnulásért felelős Maillard-reakció. Hogy ez micsoda? Nem részleteznénk mélységében a dolgot, de a lényege, hogy több száz különböző aromajegy jön létre, azaz itt fejlődnek az ízek, itt teljesednek be a színek. A barnulás végén a kávébabban létrejön az első repedés, megkezdődik a végső esszencia kialakulása. Ha kíváncsi vagy a számtalan ízcsodára, amit a különböző pörkölési eljárásokkal képesek létrehozni a kávémesterek, nézz szét egy elismert kávé shop lehengerlő palettáján, és válogass a finomabbnál finomabb ízek között! Az igazi kávéélmény mindegyik termékkel garantált!

A fotó forrása:
CHRiiZ / Shutterstock.com

Szponzorált tartalom

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Országos Adventi vásár és programajánló

Országos Adventi vásár és programajánló

Nagyon sok városban a megszokottól eltérően alakulnak az adventi időszakra tervezett vásárok, programok, beleszól a rezsigrincs. Tartsatok velünk országos adventi vásári körképünkön!
A Föld szineitől a glamourig: Karácsonyi trendek 2023

A Föld színeitől a glamourig: Karácsonyi trendek 2023

A legnagyobb karácsony témájú vásár minden év februárjában mutatja be a legújabb trendeket. Talán elrugaszkodottnak tűnnek ezek a stílusok az átlagembernek, de a vásár látványvilága akkor is lenyűgöző és kihagyhatatlan.
Már látogatható a Vörsi Betlehem

Egy kicsi falu különleges látnivalója – Idén is látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 73. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.
Mesés, különleges karácsonyi hangulat a gödöllői Karácsonyházban

Mesés, különleges karácsonyi hangulat a gödöllői Karácsonyházban

Ünnepet csalogató mesevilág vár a gödöllői Karácsonyházban, ahol a legidősebb felnőtt is gyerekként érezheti magát, a rengeteg színben tündöklő karácsonyi paradicsomban. 22 éve minden évben novembertől Gödöllőn egy csodálatos ház karácsonyi díszbe öltözik, és nyitja meg kapuit és hangulatos adventi vásárát.
Ugrás az oldal tetejére