Jelenlegi hely

A kávépörkölés alapjai

Az íz kardinális fejlesztése a pörkölés folyamatával történik. Szinte biztos, hogy a pörkölés az az eljárás, amiről az összes barista mindent tudni akar. Nem véletlenül, ez minden aroma és zamat legfőbb titka. Hogyan érhetjük el a legjobb ízű kávét? Mi történik valójában pörköléskor? Ezekre a kérdésekre keressük a választ, tarts velünk!

Miért fontos a pörkölési eljárás?

Az talán mindenki számára egyértelmű, hogy a kávébab a kávécseresznye magja, amelyet aztán feldolgoznak, illetve szárítanak – így jön létre az emberek többsége által rajongott ital alapja. Még mielőtt azonban forró frissítő készül belőle, a kavébabot meg kell pörkölni, hiszen az eredeti állaga zöld színű, füves aromájú. Ha ezt használnánk kávéfőzéshez, akkor a végeredmény nem is hasonlítana ahhoz, amit ismerünk, hisz csaknem 1000 különböző aroma jelenik meg a pörkölési eljárással. Éppen ezért fontos a pörkölési eljárás: ezzel lehet az ízeket és zamatokat irányítani, befolyásolni, tökéletesíteni. Ezért fontos a kávé pörkölő a folyamatban.

Mi történik a pörköléskor?

A pörkölés során a kávébabot zöldről barnára változtatják. Ezt különféle módszerekkel lehet elérni, mind másképp befolyásolja a végtermék ízét. A pörkölésnek három fő szakasza van: a szárítás, a barnulás és a fejlődési szakasz. A szárítás során a kávébabot feltétlenül dehidratálni kell, mielőtt elkezdődne a pörkölés. A folyamat végére a kávé pirított kenyér- és szénaillatúvá válik, ekkor indul meg az aromavegyületek kialakulása és a barnulásért felelős Maillard-reakció. Hogy ez micsoda? Nem részleteznénk mélységében a dolgot, de a lényege, hogy több száz különböző aromajegy jön létre, azaz itt fejlődnek az ízek, itt teljesednek be a színek. A barnulás végén a kávébabban létrejön az első repedés, megkezdődik a végső esszencia kialakulása. Ha kíváncsi vagy a számtalan ízcsodára, amit a különböző pörkölési eljárásokkal képesek létrehozni a kávémesterek, nézz szét egy elismert kávé shop lehengerlő palettáján, és válogass a finomabbnál finomabb ízek között! Az igazi kávéélmény mindegyik termékkel garantált!

A fotó forrása:
CHRiiZ / Shutterstock.com

Szponzorált tartalom

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

A debreceni Ünnepi Könyvhét valamint új könyvsorozatának első kötetének megjelenése miatt látogatott el Debrecenbe Kovács Attila avagy Holden Rose. Vele beszélgettünk gyerekekről, motívációról, és nem utolsó sorban kamaszoknak szóló 10 pluszos könyvéről, a Lapátos fickóról.
Ti ünneplitek még a pedagógusnapot?

Ugye ti is ünneplitek még a pedagógusnapot?

Idén 70 éve, pontosan 1952 június 7-e óta ünnepeljük Magyarországon június első vasárnapján a Pedagógusnapot. Belépünk az óvoda ajtaján és akár évtizedekig elkísérnek minket, velünk vannak, míg tanulunk. Sőt, sokszor tovább. Köszönjük!
Mese csecsemőkortól: napi tizenöt perc felolvasás akár két év előnyt jelenthet?

Mese csecsemőkortól: napi tizenöt perc felolvasás akár két év előnyt jelenthet?

Tapasztalatok szerint már az anyuka hasában lévő magzatnak is érdemes verseket olvasni. Az itt hallott ritmusokkal, később az adott korosztály számára készült könyvek segítségével akár másfél-két év előnyre is szert tehetnek a gyerekek az iskola első évére kortársaikhoz képest.
Nyáron is tanuljon a gyerek?

Nyáron is tanuljon a gyerek?

Buta kérdés, igaz? Hiszen iskolaidőben sem tanul! Titkos (és aljas de jó szándékkal vezérelt) szülői trükkök, praktikák az észrevétlen nyári tanuláshoz nem csak szülőknek.
Ugrás az oldal tetejére