Jelenlegi hely

A kávépörkölés alapjai

Az íz kardinális fejlesztése a pörkölés folyamatával történik. Szinte biztos, hogy a pörkölés az az eljárás, amiről az összes barista mindent tudni akar. Nem véletlenül, ez minden aroma és zamat legfőbb titka. Hogyan érhetjük el a legjobb ízű kávét? Mi történik valójában pörköléskor? Ezekre a kérdésekre keressük a választ, tarts velünk!

Miért fontos a pörkölési eljárás?

Az talán mindenki számára egyértelmű, hogy a kávébab a kávécseresznye magja, amelyet aztán feldolgoznak, illetve szárítanak – így jön létre az emberek többsége által rajongott ital alapja. Még mielőtt azonban forró frissítő készül belőle, a kavébabot meg kell pörkölni, hiszen az eredeti állaga zöld színű, füves aromájú. Ha ezt használnánk kávéfőzéshez, akkor a végeredmény nem is hasonlítana ahhoz, amit ismerünk, hisz csaknem 1000 különböző aroma jelenik meg a pörkölési eljárással. Éppen ezért fontos a pörkölési eljárás: ezzel lehet az ízeket és zamatokat irányítani, befolyásolni, tökéletesíteni. Ezért fontos a kávé pörkölő a folyamatban.

Mi történik a pörköléskor?

A pörkölés során a kávébabot zöldről barnára változtatják. Ezt különféle módszerekkel lehet elérni, mind másképp befolyásolja a végtermék ízét. A pörkölésnek három fő szakasza van: a szárítás, a barnulás és a fejlődési szakasz. A szárítás során a kávébabot feltétlenül dehidratálni kell, mielőtt elkezdődne a pörkölés. A folyamat végére a kávé pirított kenyér- és szénaillatúvá válik, ekkor indul meg az aromavegyületek kialakulása és a barnulásért felelős Maillard-reakció. Hogy ez micsoda? Nem részleteznénk mélységében a dolgot, de a lényege, hogy több száz különböző aromajegy jön létre, azaz itt fejlődnek az ízek, itt teljesednek be a színek. A barnulás végén a kávébabban létrejön az első repedés, megkezdődik a végső esszencia kialakulása. Ha kíváncsi vagy a számtalan ízcsodára, amit a különböző pörkölési eljárásokkal képesek létrehozni a kávémesterek, nézz szét egy elismert kávé shop lehengerlő palettáján, és válogass a finomabbnál finomabb ízek között! Az igazi kávéélmény mindegyik termékkel garantált!

A fotó forrása:
CHRiiZ / Shutterstock.com

Szponzorált tartalom

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

23 mondat, amit ne mondj annak, aki bajban van

23 mondat, amit ne mondj annak, aki bajban van

Te is tudsz ilyen „jó szándékú”, de romboló mondatokat? Nekem a „kedvenceim” az „Engedd el!” a „Másoknak sokkal nehezebb” és a „Tudom, mit érzel”. Ilyenkor szívesen visszakérdeznék: Tényleg tudod?! Szerintem fogalmad sincs…
Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

Pályázat típusa: fotó- és videó pályázatBeküldési határidő: 2022. március 30.
Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

Pályázat típusa: sci-fi novellák írásaBeküldési határidő: 2022. március 31.Korcsoport: 3-12. osztályos gyerekek
Távoli világok meghódítói – Makettépítő pályázat

Távoli világok meghódítói – Makettépítő pályázat

Pályázat típusa: makettépítő pályázatBeküldési határidő: 2022. március 31.Korcsoport: 3-12. osztályos gyerekek
Ugrás az oldal tetejére