Jelenlegi hely

A kávépörkölés alapjai

Az íz kardinális fejlesztése a pörkölés folyamatával történik. Szinte biztos, hogy a pörkölés az az eljárás, amiről az összes barista mindent tudni akar. Nem véletlenül, ez minden aroma és zamat legfőbb titka. Hogyan érhetjük el a legjobb ízű kávét? Mi történik valójában pörköléskor? Ezekre a kérdésekre keressük a választ, tarts velünk!

Miért fontos a pörkölési eljárás?

Az talán mindenki számára egyértelmű, hogy a kávébab a kávécseresznye magja, amelyet aztán feldolgoznak, illetve szárítanak – így jön létre az emberek többsége által rajongott ital alapja. Még mielőtt azonban forró frissítő készül belőle, a kavébabot meg kell pörkölni, hiszen az eredeti állaga zöld színű, füves aromájú. Ha ezt használnánk kávéfőzéshez, akkor a végeredmény nem is hasonlítana ahhoz, amit ismerünk, hisz csaknem 1000 különböző aroma jelenik meg a pörkölési eljárással. Éppen ezért fontos a pörkölési eljárás: ezzel lehet az ízeket és zamatokat irányítani, befolyásolni, tökéletesíteni. Ezért fontos a kávé pörkölő a folyamatban.

Mi történik a pörköléskor?

A pörkölés során a kávébabot zöldről barnára változtatják. Ezt különféle módszerekkel lehet elérni, mind másképp befolyásolja a végtermék ízét. A pörkölésnek három fő szakasza van: a szárítás, a barnulás és a fejlődési szakasz. A szárítás során a kávébabot feltétlenül dehidratálni kell, mielőtt elkezdődne a pörkölés. A folyamat végére a kávé pirított kenyér- és szénaillatúvá válik, ekkor indul meg az aromavegyületek kialakulása és a barnulásért felelős Maillard-reakció. Hogy ez micsoda? Nem részleteznénk mélységében a dolgot, de a lényege, hogy több száz különböző aromajegy jön létre, azaz itt fejlődnek az ízek, itt teljesednek be a színek. A barnulás végén a kávébabban létrejön az első repedés, megkezdődik a végső esszencia kialakulása. Ha kíváncsi vagy a számtalan ízcsodára, amit a különböző pörkölési eljárásokkal képesek létrehozni a kávémesterek, nézz szét egy elismert kávé shop lehengerlő palettáján, és válogass a finomabbnál finomabb ízek között! Az igazi kávéélmény mindegyik termékkel garantált!

A fotó forrása:
CHRiiZ / Shutterstock.com

Szponzorált tartalom

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

A szívünk nem felejt - mi se feledkezzünk meg róla!

A szívünk nem felejt - mi se feledkezzünk meg róla!

Szeptember 29-én a világ minden táján a szív egészségére hívják fel a figyelmet. A Szív világnapja jó alkalom arra, hogy megálljunk egy pillanatra, és átgondoljuk: vajon mi mindent tehetünk saját szívünkért és szeretteink szívének egészségéért. A szív nemcsak a test motorja, hanem életünk, energiánk és mindennapi aktivitásunk alapja.
Tiszta Hegyek Napja – Miért fontos, és mit tehetünk mi?

Tiszta Hegyek Napja – Miért fontos, és mit tehetünk mi?

Szeptember 26-án világszerte a Tiszta Hegyek Napját ünnepeljük. Ez a nap arra emlékeztet minket, hogy a hegyvidéki környezet nemcsak gyönyörű és lenyűgöző, hanem sérülékeny is. A hegyek ökoszisztémái kiemelten fontosak: innen ered az ivóvíz jelentős része, otthont adnak ritka növényeknek és állatoknak, és pihenést, feltöltődést nyújtanak az emberek millióinak.
Egy apró szó, ami megváltoztatja az életünket - Hála világnapja

Egy apró szó, ami megváltoztatja az életünket - Hála világnapja

Szeptember 21-én a világ a hála világnapját ünnepli. Első hallásra talán furcsán hangzik, hogy egy külön napot szánunk ennek az érzésnek, pedig ha jobban belegondolunk, kevés dolog van, ami ennyire képes átalakítani a mindennapjainkat.
Jót tenni jó – családi ötletek a Jótékonyság Világnapjára

Jót tenni jó – családi ötletek a Jótékonyság Világnapjára

Szeptember 5-én a világ minden táján a jótékonyságot ünneplik. Ez nem egy „nagy szavakból álló” ünnep, hanem inkább emlékeztető: mindannyian képesek vagyunk jobbá tenni valakinek a napját, néha egészen apró dolgokkal.
Ugrás az oldal tetejére