Jelenlegi hely

Babaváró hitel - ezekről érdemes tudnod!

A Babaváró hitel nagyon népszerű kölcsönnek bizonyult az utóbbi időszakban. A kormányzati szabályozással egybekötött hitelprogram 2019-ben startolt, és az azóta megjelent statisztikai adatok alapján mindössze egy év alatt a Babaváró még a szabad felhasználású kölcsönt is lekörözte. A számok nem hazudnak, a Babaváró sikere töretlen. Nemrégiben azonban szintén megjelentek változtatások és kormányközlemények a hitellel kapcsolatban, így most összeszedtük nektek a legszükségesebb információkat, amiket tudnotok érdemes a kölcsön igénylése előtt!

Mi a babaváró hitel?

A Babaváró hitel egy olyan szabad felhasználású kölcsön, amely kedvező lehetőséget biztosít a fiatal házaspároknak a családalapításhoz. A felvett kölcsön, amelynek teljes összege akár 10 millió forint is lehet, bármire felhasználható az ingatlanvásárlástól kezdve egészen a vállalati befektetésekig. Ami nagyon kedvelt hitelkonstrukcióvá teszi a Babavárót, hogy teljes kamatmentességet ad, kedvezőek a felvételi követelmények és ingatlanvásárlásnál akár a hitel 100%-a is beleszámíthat az önerőbe. Emellett a második gyermek megszületése után a tőketartozás 30%-a, a harmadik gyermek megszületése után pedig a teljes fennmaradó tartozás elengedésre kerül, lehetőség van előtörlesztésre és a gyermekek születésekor lehetőség van a hitel törlesztésének szüneteltetésére is.

Kamattámogatás – meddig tart a kamatmentesség?

A Babaváró egy szabad felhasználású kölcsön, amely nagyon kedvező kamattal rendelkezik, többek között ezért is lehet csábító a fiatal házaspároknak. A hitel esetében azonban nem beszélünk elégszer a kamattartozás és a tőketartozás különbségéről, illetve arról, hogy mikor válik kamatmentessé a hitel, és mikor veszíthetjük el ezt a privilégiumot? A Babaváró hitel abban az esetben kamatmentes, ha az igénylést követő 5 éven belül megszületik az első gyermek. Az állam vállalja át a kamatok terhét és a kifizetés teljesítését a hitelintézet felé, azonban ez is feltételhez kötött. Alapvető kikötés a gyermek megszületése, és fontos, hogy a Babaváró hitel szempontjából csak azok a gyermekek vehetők figyelembe, akik az igénylést követően születnek.

Ha azonban nem születik meg az első baba a hitel felvételét követő 5 évben, nem vagyunk jogosultak a kamatmentességre, és a hitel piaci kamatozású személyi kölcsönné válik, amelyet a tőketartozással (a felvett hitelösszeggel) együtt kell visszafizetnünk. A kamattámogatást akkor is elveszíti a házaspár, ha a két fél elválik egymástól, vagy ha a házaspár külföldre költözik, és az állandó lakcímük megszűnik Magyarországon. A kamattámogatást azért is veszítjük el ezekben az esetekben, mert minden fentebb említett életesemény sajnálatos módon szerződésszegésnek minősül. De sajnos a lista itt nem áll meg, így érdemes utánajárnunk az összes hasonló „buktatónak”.

Hogyan működik a tartozáselengedés?

A Babaváró hitel kormányzati programja komoly támogatást jelent a család bővítésére és a gyermekvállalásra is, így természetesen a tartozáselengedés a gyermek vagy gyermekek megszületéséhez, illetve az örökbefogadásához kötött. A tartozáselengedés akkor következik be, ha az első babát követően a második apróság is a világra jött. Ekkor az állam elengedi, pontosabban átvállalja a családtól a tartozás 30%-át. A szabad felhasználású Babaváró akkor kerül teljes elengedésre, ha három csemetére vállalkozik a pár, és a harmadik baba a futamidő vége előtt születik meg. Ezen azonban nem feltétlen kell aggodalmaskodnunk, hiszen a hitel teljes futamideje a maximális támogatás igénybevételekor 20 éves időtartamot jelent.

Meddig igényelhető a Babaváró hitel?

A Babaváró hitel 2019 július 1-én indult, és a jelenleg hatályos 44/2019. (III.12.) kormányrendelet egyelőre 2022. december 31-ig teszi lehetővé a Babaváró hitel felvételét. Azonban idén júliusban a kormány,  a saját social media (hivatalos Facebook közlemény) platformjain is közzétette, és több hírportál is beszámolt róla, hogy szándékaik szerint a babaváró támogatás és a CSOK is velünk marad 2023-ban. A közlemény ugyanakkor konkrétumokat nem tartalmaz.

Mit jelent ez számunkra? A kormányzat a jelenlegi gazdasági helyzetre és a háború okozta recesszióra hivatkozva lehetséges, hogy megtartja ezt a hitelopciót. Érdemes azonban figyelni a kormányzati közleményeket és a bankok hivatalos felületeit, ugyanis bármilyen változás is következzen be - például a kamatokat tekintve az inflációs ráták miatt - itt biztosan megbízható információkat találhatunk.

Fontos! A hitel felvételekor mindig vegyük figyelembe az adott referenciaértéket, amely a kamatokat határozza meg. A jelen gazdasági helyzetben kiszámíthatatlanok lehetnek a folyamatok, így ha kedvező kamatozás mellett szeretnénk igénybe venni a Babavárót, érdemes lehet minél előbb fontolóra venni az igénylést.

A Babaváró hitel felvételének részleteiről, kritériumairól és a pontos szerződési feltételekről az adott hitelintézetek felületein pontos tájékoztatást találnak.

Szponzorált tartalom

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Tippek, hogyan legyen élményekkel teli már az utazás is vonattal, ha gyerekkel indultok el

Tippek, hogyan legyen élményekkel teli már az utazás is vonattal, ha gyerekkel indultok el

Évek óta vonattal megyünk nyaralni. Először csak kettesben a férjemmel, majd csatlakozott a fiúnk 12 éve, 7 éve a lányunk is. Ehhez hoztam jól bevált „praktikákat”, hogy stressz helyett valóban élményekkel legyen teli már az utazás is.
Irány vonattal és busszal a nyaralás! - Foglalkoztatók, kvízek, mesék, animált videók a különleges élményhez

Irány vonattal és busszal a nyaralás! - Foglalkoztatók, kvízek, mesék, animált videók a különleges élményhez

Ha vonattal, busszal tervezitek a nyaralást, és van gyerkőc a családban, érdemes felkeresni a MÁV-Volán-csoport weboldalát. Foglalkoztató füzetek, kivágható makettek, kvízjátékok, mesék  várják a legkisebbeket, hogy vidáman ismerkedhessenek a közösségi közlekedési eszközökkel, és az utazás is különleges élményt jelentsen.
Munkába visszatérés anyaszemmel – „amikor meetingen a “Boci-boci tarka” ütemes dallama zakatol a fejedben és azon izgulsz, nehogy megszólítsanak, mert képes leszel hangosan folytatni”

Munkába visszatérés anyaszemmel – „amikor meetingen a “Boci-boci tarka” ütemes dallama zakatol a fejedben és azon izgulsz, nehogy megszólítsanak, mert képes leszel hangosan folytatni”

Nem foglalkozunk eleget az "egy szempillantás alatt - mármint a cirka 9 hónap alatt - anyává váló nők lelkével"! -hallom sokszor, sok helyről, amivel abszolút egyet tudok érteni. Jómagam is a pokol legmélyebb bugyrait éltem meg elsőszülöttem érkezésével, és még azt hiszem finoman fogalmaztam. - Mezeiné Kovács Kitti írása.
Nem akar több gyereket? Akkor "kikapjuk"!

Nem akar több gyereket? Akkor "kikapjuk"!

Már négy éve nem lenne méhem, ha a nőgyógyászom lesújtó mondatai után nem találok rá véletlenül az inteneten a mióma embolizáció lehetőségére.
Ugrás az oldal tetejére