Jelenlegi hely

Babaváró hitel - ezekről érdemes tudnod!

A Babaváró hitel nagyon népszerű kölcsönnek bizonyult az utóbbi időszakban. A kormányzati szabályozással egybekötött hitelprogram 2019-ben startolt, és az azóta megjelent statisztikai adatok alapján mindössze egy év alatt a Babaváró még a szabad felhasználású kölcsönt is lekörözte. A számok nem hazudnak, a Babaváró sikere töretlen. Nemrégiben azonban szintén megjelentek változtatások és kormányközlemények a hitellel kapcsolatban, így most összeszedtük nektek a legszükségesebb információkat, amiket tudnotok érdemes a kölcsön igénylése előtt!

Mi a babaváró hitel?

A Babaváró hitel egy olyan szabad felhasználású kölcsön, amely kedvező lehetőséget biztosít a fiatal házaspároknak a családalapításhoz. A felvett kölcsön, amelynek teljes összege akár 10 millió forint is lehet, bármire felhasználható az ingatlanvásárlástól kezdve egészen a vállalati befektetésekig. Ami nagyon kedvelt hitelkonstrukcióvá teszi a Babavárót, hogy teljes kamatmentességet ad, kedvezőek a felvételi követelmények és ingatlanvásárlásnál akár a hitel 100%-a is beleszámíthat az önerőbe. Emellett a második gyermek megszületése után a tőketartozás 30%-a, a harmadik gyermek megszületése után pedig a teljes fennmaradó tartozás elengedésre kerül, lehetőség van előtörlesztésre és a gyermekek születésekor lehetőség van a hitel törlesztésének szüneteltetésére is.

Kamattámogatás – meddig tart a kamatmentesség?

A Babaváró egy szabad felhasználású kölcsön, amely nagyon kedvező kamattal rendelkezik, többek között ezért is lehet csábító a fiatal házaspároknak. A hitel esetében azonban nem beszélünk elégszer a kamattartozás és a tőketartozás különbségéről, illetve arról, hogy mikor válik kamatmentessé a hitel, és mikor veszíthetjük el ezt a privilégiumot? A Babaváró hitel abban az esetben kamatmentes, ha az igénylést követő 5 éven belül megszületik az első gyermek. Az állam vállalja át a kamatok terhét és a kifizetés teljesítését a hitelintézet felé, azonban ez is feltételhez kötött. Alapvető kikötés a gyermek megszületése, és fontos, hogy a Babaváró hitel szempontjából csak azok a gyermekek vehetők figyelembe, akik az igénylést követően születnek.

Ha azonban nem születik meg az első baba a hitel felvételét követő 5 évben, nem vagyunk jogosultak a kamatmentességre, és a hitel piaci kamatozású személyi kölcsönné válik, amelyet a tőketartozással (a felvett hitelösszeggel) együtt kell visszafizetnünk. A kamattámogatást akkor is elveszíti a házaspár, ha a két fél elválik egymástól, vagy ha a házaspár külföldre költözik, és az állandó lakcímük megszűnik Magyarországon. A kamattámogatást azért is veszítjük el ezekben az esetekben, mert minden fentebb említett életesemény sajnálatos módon szerződésszegésnek minősül. De sajnos a lista itt nem áll meg, így érdemes utánajárnunk az összes hasonló „buktatónak”.

Hogyan működik a tartozáselengedés?

A Babaváró hitel kormányzati programja komoly támogatást jelent a család bővítésére és a gyermekvállalásra is, így természetesen a tartozáselengedés a gyermek vagy gyermekek megszületéséhez, illetve az örökbefogadásához kötött. A tartozáselengedés akkor következik be, ha az első babát követően a második apróság is a világra jött. Ekkor az állam elengedi, pontosabban átvállalja a családtól a tartozás 30%-át. A szabad felhasználású Babaváró akkor kerül teljes elengedésre, ha három csemetére vállalkozik a pár, és a harmadik baba a futamidő vége előtt születik meg. Ezen azonban nem feltétlen kell aggodalmaskodnunk, hiszen a hitel teljes futamideje a maximális támogatás igénybevételekor 20 éves időtartamot jelent.

Meddig igényelhető a Babaváró hitel?

A Babaváró hitel 2019 július 1-én indult, és a jelenleg hatályos 44/2019. (III.12.) kormányrendelet egyelőre 2022. december 31-ig teszi lehetővé a Babaváró hitel felvételét. Azonban idén júliusban a kormány,  a saját social media (hivatalos Facebook közlemény) platformjain is közzétette, és több hírportál is beszámolt róla, hogy szándékaik szerint a babaváró támogatás és a CSOK is velünk marad 2023-ban. A közlemény ugyanakkor konkrétumokat nem tartalmaz.

Mit jelent ez számunkra? A kormányzat a jelenlegi gazdasági helyzetre és a háború okozta recesszióra hivatkozva lehetséges, hogy megtartja ezt a hitelopciót. Érdemes azonban figyelni a kormányzati közleményeket és a bankok hivatalos felületeit, ugyanis bármilyen változás is következzen be - például a kamatokat tekintve az inflációs ráták miatt - itt biztosan megbízható információkat találhatunk.

Fontos! A hitel felvételekor mindig vegyük figyelembe az adott referenciaértéket, amely a kamatokat határozza meg. A jelen gazdasági helyzetben kiszámíthatatlanok lehetnek a folyamatok, így ha kedvező kamatozás mellett szeretnénk igénybe venni a Babavárót, érdemes lehet minél előbb fontolóra venni az igénylést.

A Babaváró hitel felvételének részleteiről, kritériumairól és a pontos szerződési feltételekről az adott hitelintézetek felületein pontos tájékoztatást találnak.

Szponzorált tartalom

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
Ugrás az oldal tetejére