Jelenlegi hely

Babaváró hitel - ezekről érdemes tudnod!

A Babaváró hitel nagyon népszerű kölcsönnek bizonyult az utóbbi időszakban. A kormányzati szabályozással egybekötött hitelprogram 2019-ben startolt, és az azóta megjelent statisztikai adatok alapján mindössze egy év alatt a Babaváró még a szabad felhasználású kölcsönt is lekörözte. A számok nem hazudnak, a Babaváró sikere töretlen. Nemrégiben azonban szintén megjelentek változtatások és kormányközlemények a hitellel kapcsolatban, így most összeszedtük nektek a legszükségesebb információkat, amiket tudnotok érdemes a kölcsön igénylése előtt!

Mi a babaváró hitel?

A Babaváró hitel egy olyan szabad felhasználású kölcsön, amely kedvező lehetőséget biztosít a fiatal házaspároknak a családalapításhoz. A felvett kölcsön, amelynek teljes összege akár 10 millió forint is lehet, bármire felhasználható az ingatlanvásárlástól kezdve egészen a vállalati befektetésekig. Ami nagyon kedvelt hitelkonstrukcióvá teszi a Babavárót, hogy teljes kamatmentességet ad, kedvezőek a felvételi követelmények és ingatlanvásárlásnál akár a hitel 100%-a is beleszámíthat az önerőbe. Emellett a második gyermek megszületése után a tőketartozás 30%-a, a harmadik gyermek megszületése után pedig a teljes fennmaradó tartozás elengedésre kerül, lehetőség van előtörlesztésre és a gyermekek születésekor lehetőség van a hitel törlesztésének szüneteltetésére is.

Kamattámogatás – meddig tart a kamatmentesség?

A Babaváró egy szabad felhasználású kölcsön, amely nagyon kedvező kamattal rendelkezik, többek között ezért is lehet csábító a fiatal házaspároknak. A hitel esetében azonban nem beszélünk elégszer a kamattartozás és a tőketartozás különbségéről, illetve arról, hogy mikor válik kamatmentessé a hitel, és mikor veszíthetjük el ezt a privilégiumot? A Babaváró hitel abban az esetben kamatmentes, ha az igénylést követő 5 éven belül megszületik az első gyermek. Az állam vállalja át a kamatok terhét és a kifizetés teljesítését a hitelintézet felé, azonban ez is feltételhez kötött. Alapvető kikötés a gyermek megszületése, és fontos, hogy a Babaváró hitel szempontjából csak azok a gyermekek vehetők figyelembe, akik az igénylést követően születnek.

Ha azonban nem születik meg az első baba a hitel felvételét követő 5 évben, nem vagyunk jogosultak a kamatmentességre, és a hitel piaci kamatozású személyi kölcsönné válik, amelyet a tőketartozással (a felvett hitelösszeggel) együtt kell visszafizetnünk. A kamattámogatást akkor is elveszíti a házaspár, ha a két fél elválik egymástól, vagy ha a házaspár külföldre költözik, és az állandó lakcímük megszűnik Magyarországon. A kamattámogatást azért is veszítjük el ezekben az esetekben, mert minden fentebb említett életesemény sajnálatos módon szerződésszegésnek minősül. De sajnos a lista itt nem áll meg, így érdemes utánajárnunk az összes hasonló „buktatónak”.

Hogyan működik a tartozáselengedés?

A Babaváró hitel kormányzati programja komoly támogatást jelent a család bővítésére és a gyermekvállalásra is, így természetesen a tartozáselengedés a gyermek vagy gyermekek megszületéséhez, illetve az örökbefogadásához kötött. A tartozáselengedés akkor következik be, ha az első babát követően a második apróság is a világra jött. Ekkor az állam elengedi, pontosabban átvállalja a családtól a tartozás 30%-át. A szabad felhasználású Babaváró akkor kerül teljes elengedésre, ha három csemetére vállalkozik a pár, és a harmadik baba a futamidő vége előtt születik meg. Ezen azonban nem feltétlen kell aggodalmaskodnunk, hiszen a hitel teljes futamideje a maximális támogatás igénybevételekor 20 éves időtartamot jelent.

Meddig igényelhető a Babaváró hitel?

A Babaváró hitel 2019 július 1-én indult, és a jelenleg hatályos 44/2019. (III.12.) kormányrendelet egyelőre 2022. december 31-ig teszi lehetővé a Babaváró hitel felvételét. Azonban idén júliusban a kormány,  a saját social media (hivatalos Facebook közlemény) platformjain is közzétette, és több hírportál is beszámolt róla, hogy szándékaik szerint a babaváró támogatás és a CSOK is velünk marad 2023-ban. A közlemény ugyanakkor konkrétumokat nem tartalmaz.

Mit jelent ez számunkra? A kormányzat a jelenlegi gazdasági helyzetre és a háború okozta recesszióra hivatkozva lehetséges, hogy megtartja ezt a hitelopciót. Érdemes azonban figyelni a kormányzati közleményeket és a bankok hivatalos felületeit, ugyanis bármilyen változás is következzen be - például a kamatokat tekintve az inflációs ráták miatt - itt biztosan megbízható információkat találhatunk.

Fontos! A hitel felvételekor mindig vegyük figyelembe az adott referenciaértéket, amely a kamatokat határozza meg. A jelen gazdasági helyzetben kiszámíthatatlanok lehetnek a folyamatok, így ha kedvező kamatozás mellett szeretnénk igénybe venni a Babavárót, érdemes lehet minél előbb fontolóra venni az igénylést.

A Babaváró hitel felvételének részleteiről, kritériumairól és a pontos szerződési feltételekről az adott hitelintézetek felületein pontos tájékoztatást találnak.

Szponzorált tartalom

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Pöttyös Panni alkotói pályázat

Pöttyös Panni alkotói pályázat

Pályázat típusa: alkotói pályázat óvodsoknak és kisiskolásoknak Beküldési határidő: 2023. április 23.
"Ez a gyerek egyszerűen csak épp kamasz, elindult a nővé cseperedés rögös útján" - egy nem kitűnő bizonyítvány margójára

"Ez a gyerek épp csak kamasz, elindult a nővé cseperedés rögös útján" - egy nem kitűnő bizonyítvány margójára

Esik a havaseső és fagyos szél csípi arcom a délutáni szürkületben, mikor várom a villamost egy hosszú és megterhelő januári munkanap után.Annyira elfáradtam ma, csak bámulni szeretnék ki az ablakon, és nézni, ahogy a város elhalad mellettem.Éppen csak lehuppanok az ülésre, mikor két korombeli nő foglal helyet előttem.
Szeleburdi gyerekek cinkos anyái - avagy szülők, akik titokban színeznek

Szeleburdi gyerekek cinkos anyái - avagy szülők, akik titokban színeznek

Szeptembertől a gyerekeink házi feladata okozza az egyik legnagyobb stresszforrást a családokban. Bár ugye a legtöbb szakember már nyíltan hangoztatja: "az otthoni házi feladat rossz hatással van a gyerek és a szülő kapcsolatára", még sincs ilyen irányú változás a rendszerben.
Életmódváltás 10 egyszerű lépésben

Életmódváltás 10 egyszerű lépésben

Ha január, akkor sokak fogadalmában az életmódváltás szerepel. Hogy egészségesebben fognak táplálkozni, esetleg bevezetik a rendszeres testmozgást az életükbe. Ehhez szeretnék nektek segítséget nyújtani 10 egyszerű lépésben.
Ugrás az oldal tetejére