Jelenlegi hely

Házi fagyi kreatívan

Nyáron nálunk is a fagyi a favorit. Nagycsaládosként viszont nem győznénk anyagilag az igények kielégítését a bolti és a cukrászdás választékból, én pedig ételallergiásként amúgy is kimaradnék ezekből az élményekből.

Pár éve már házilag készítem a fagyit (kilószámra), kihasználva a gyümölcsöskertünk kínálatát. A következő három alapreceptet azért szeretem, mert kreatívan variálhatóak ízlésünk és az otthon lévő alapanyagok szerint.

Tejszínes fagyi  (Alap recept)

Hozzávalók:

3 tojás
10 dkg cukor
2 dl tej
3 dl tejszín
csipet só, vanília vagy vanília esszencia

A tojássárgáját a cukorral jól felverem, hozzáadom a tejet, csipet sót, ha van otthon, a vaníliát, majd gőz fölött habverővel keverve besűrítem. Kihűtöm. Hozzáadjuk a felvert tejszínt, majd óvatosan a felvert tojásfehérjét is. Dobozba teszem, berakom a fagyasztóba. Időnként kiveszem, mixerrel átkeverem, hogy krémes maradjon.

Sodó alapú fagyi (Alap recept)

Hozzávalók:
4 tojássárga
10 dkg porcukor
3 dl tej
1,5 dl tejszín
vanília vagy vanília esszencia

Öntsük a tejet és a tejszínt egy habüstbe és adjuk hozzá a cukrot, majd forraljuk fel. A tojássárgáját közben keverjük habosra a vanília esszenciával. Miközben a tojássárgáját kevergetjük, adjuk hozzá a forrásban lévő krémet, majd hagyjuk kihűlni. A keveréket öntsük egy laposabb tálba, és fagyasszuk le, addig, amíg a szélek elkezdenek megdermedni. Időnként kiveszem, mixerrel átkeverem, hogy krémes maradjon.

TIPP: Az alaprecepteket ízlésünk szerint ízesíthetjük bármivel. Ötletek ízesítésre: kakaó, olvasztott csoki, kávé, lekvár, gyümölcsök apróra vágva, darált dió, mogyoró, mák,stb...

Joghurtos fagyi

A joghurtos fagyi az egyik kedvencem, mert bármikor gyorsan összelökhető finomság. A hűtőben mindig van joghurtom, általában görög joghurt. (szerintem sokkal jobb a sima joghurtnál) Egy pici cukorral vagy mézzel kikeverve, pici fahéjjal ízesítve már azonnal eltüntetik a gyerekek, de egy pálcikás jégkrém tartóba téve tényleg hűsítő finomság.
Előfordul, hogy nem úgy fogy a gyümölcs, ahogy vártam, a maradékot a joghurttal összeturmixolva mehet a pálcikás jégkrém tartóba. Bolondíthatjuk (torta) csokidarával vagy megmaradt mikuláscsoki darabokkal, de vághatunk bele a gyümölcsből kis darabokat is.  Néhány óra fagyasztás után már kész is van.

Gyümölcsös fagyi

A legegyszerűbb fagyi változat, csak gyümölcs kell hozzá. A megmosott, feldarabolt gyümölcsöket előző este lefagyasztom. Másnap az egészet összeturmixolom, ha nagyon savanykás, mézzel vagy cukorral ízesítem. Máris fogyasztható.

TIPPEK:

  • A tejszínes vagy sodó alapú fagyit márványozhatjuk. Ha már annyira megfagyott, hogy tartja a formáját, öntsünk hozzá édes gyümölcs szirupot, vagy csokiöntetet, de csak félig keverjük össze vele.
  • A keményre fagyott fagyiból készítsünk gombócokat fagyikanállal. 25 dkg csokit olvasszunk fel 4 ek olajban, hűtsük ki. A gombócokat tegyük egy tepsire vagy egy rácsra és öntsük le az olvasztott csokival, fagyasszuk le újra.
  • 3dl szénsavas szörpöt fagyasszunk le, majd kb 2 gombócnyi vanília fagyival turmixoljuk össze.

 

Kísérletezzetek kedvetek szerint!

 

Írta: Debrecenimami

Fotók: pixabay.com

 

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Az ünnepi ételek és desszertek bősége sokunk számára kihívást jelent. Hogyan élvezhetjük ki az ünnepi asztal örömeit anélkül, hogy túlevésbe csúsznánk? Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó hasznos tippeket hozott nekünk, hogy meg tudjuk tartani a mértéket, miközben élvezhetjük is a finom falatokat.
Címlap Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

A fogyókúrázóknak vagy friss életmódváltóknak gyakran éppen a cukor és az édes ízek hiányoznak a legjobban. Az ünnepi időszak közeledtével mindannyian szeretnénk valami finomsággal megörvendeztetni szeretteinket, miközben egyre többen keresünk egészségesebb alternatívákat. Hogyan lehet édességeinket és desszertjeinket természetes módon, cukor nélkül elkészíteni anélkül, hogy kompromisszumot kötnénk az ízélmény terén? Ehhez hozott Nektek most tippeket Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó, sportedző.
Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

A bakancslista is egy élettervezési módszer, kicsit játékosabban, de tervezésre ösztönöz. Jó módszer a gyerekek és magunk előre tervezésre szoktatására.
Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kiránduló helyek

Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kirándulóhelyek

Karácsony gondolatán, nincs az a fényár, amitől besokallnék, még ha az egész ország egy csillogó villogó nagy meseházzá öltözne, én azt is gyönyörűnek látnám. Lassan a porták ünnepi kivilágításba borulnak, ám vannak, akik igazán kiemelkedő módon öltöztetik fel házaikat, és turistalátványossággá növik ki magukat kicsik és nagyok örömére egyaránt.
Ugrás az oldal tetejére