Sajtos-sonkás (kolbászos, stb.) kifli
Hozzávalók:
- a 48 darab kiflihez: 750 g liszt, 150 ml olaj, 1 lapos/csapott ek só, 1 lapos/csapott mk cukor, 300-400 ml tej, 175 g kefir
- a töltelékhez: 250 g szeletelt sonka, 250 g szeletelt sajt, 1 db tojás a kenéshez - de egyébként bármivel tölthető, kolbásszal, sőt még lekvárral is.
A hozzávalókat a kenyérsütőgépbe teszem, és megdagasztom, majd megkelesztem (összesen 1.5 óra). Jól nyújtható rugalmas tésztát érdemes készíteni. A sütőgépből kivett tésztát 6 egyenlő részre osztom, egyenként kör alakúra nyújtom, és körönként 8 cikkre vágom. Sonkát és sajtot teszek mindegyik cikkszélesebb végére. Feltekerem a cikkeket és tojással megkenem. Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 20-25 perc alatt szép pirosra megsütöm. Rém egyszerű és nagyon finom!
Fasírt sütőben sütve
Hozzávalók: 60 dkg darált hús (sertés, pulyka v. csirke mell), 2 db zsemle,1 db vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 2 db tojás, só, ételízesítő, szerecsendió, őrölt bors, zsemlemorzsa, olaj.
Bólé
Hozzávalók: 1 üveg pezsgő vagy habzóbor, fél-1 üveg fehérbor, 1 üveg magozott meggybefőtt/cseresznye kompót, 1 doboz őszibarack konzerv, 1 doboz ananászkonzerv, 1 üveg körte kompót, ízlés szerint: mandarin, narancs, banán, citrom, cukor
Az ananászt, az őszibarackot, a körtét és a megtisztított déligyümölcsöket apró darabokra vágjuk. Egy nagy tálba öntjük, összekeverjük a többi gyümölccsel. A konzervek levét is felhasználhatjuk. Adjuk hozzá a pezsgőt és a bort, ízlés szerint édesítsük, megbolondíthatjuk egy kupica pálinkával, rummal is. Hűtőben tároljuk fogyasztás előtt néhány órán át, hogy az ízek összeérjenek.
Tésztasaláta
Hozzávalók: 1 csomag száraztészta (orsó, masni, tollhegy), 4 db virsli, 20 dkg csirkemell sonka/pulykamell sonka, 1 db piros, 1 db zöld, 1 db sárga paprika, 1 kis doboz konzerv kukorica, 20 dkg koktélparadicsom, 1 kisebb lilahagyma
A tésztát bő, sós vízben főzzük ki. Közben a tisztított, felaprított hagymát pirítsuk meg kevés olajon, majd adjuk hozzá a kukoricát, a félbe vágott paradicsomot, a megtisztított paprikát, az apróra vágott virslit és sonkát. Sózzuk-borsozzuk, és pár perc alatt süssük össze, végül keverjük össze a leszűrt tésztával. (Ízesíthetjük parmezán sajttal is.)
Túrós pogácsa
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 25 dkg túró, 25 dkg vaj vagy margarin, egy evőkanál só, egy tojás + sajt a tetejére.
A lisztet összekeverjük a sóval, majd összemorzsoljuk a vajjal és a túróval. Gombóccá gyúrjuk, majd éjszakára hidegre tesszük. Másnap lisztezett deszkán kinyújtjuk, és köröket szaggatunk belőle. A pogácsákat sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk, tetejüket a felvert tojással megkenjük. Megszórjuk reszelt sajttal, és közepes hőfokon kb. 20 perc alatt készre sütjük.
Sajtos rúd
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg vaj vagy margarin, 2 tojás, 2 dl tejföl, 1 ek só, 25 dkg sajt + a tetejére.
A sós lisztet összemorzsoljuk a vajjal, a reszelt sajttal, a tejföllel és az egyik tojással. Gombóccá gyúrjuk, egy éjszakán át hidegen pihentetjük. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, lekenjük tojással, megszórjuk reszelt sajttal, és csak ezután vágunk belőle kb. fél cm széles csíkokat. Sütőpapíros tepsiben, közepes hőfokon kb. 20 perc alatt készre sütjük.
Tipp: reszelt sajt helyett megszórhatjuk nagyszemű sóval, szezámmaggal, őrölt köménnyel is!
Lencseleves
Hozzávalók: 50 dkg lencse, 20 dkg füstölt hús, esetleg sertésbőr, 3-4 szál sárgarépa, 3-4 szál fehérrépa, 2 babérlevél, 2 ek liszt, 1 nagy fej vöröshagyma, olaj, só, pirospaprika
A lencsét a főzés előtti este áztassuk be. Másnap szűrjük le, és tegyük fel főni a babérlevelekkel annyi vízben, amennyi bőven ellepi. Tegyük bele a feldarabolt húst, és amikor már eléggé puha, a megtisztított répákat is. Az olajon dinszteljük meg a felaprított hagymát, szórjuk rá a lisztet és a paprikát, vagyis készítsünk sötét rántást. Sűrítsük vele a kész levest, forraljuk fel, ízlés szerint sózzuk. Tálaláskor tejfölt is keverhetünk hozzá, és kínálhatjuk friss kenyérrel, pogácsával.
Szabina (Zalaimami)
Sertéscsülök pékné módra
Hozzávalók: 2 db sertéscsülök, 4 gerezd fokhagyma, 6 db kisebb fej vöröshagyma, 1 kg burgonya és fűszerek: só, bors, kömény.
A csülköket vágjuk félbe, a bőrös részt dörzsöljük be sóval és kicsit pirítsuk meg, majd tegyük egy mély tepsibe. Öntsük fel egy kevés vízzel, fűszerezzük borssal, köménnyel. Vágjunk kis mélyedéseket a húsba és tegyük bele a vékonyra szeletelt fokhagyma gerezdeket. A vizet időnként pótolva, alufóliával lefedve a sütőben pároljuk majdnem teljesen puhára. Közben főzzük meg héjában a burgonyát, tisztítsuk meg és vágjuk cikkekre, a vöröshagymát negyedeljük fel. Tegyük a burgonya és vöröshagyma darabokat a hús köré és locsoljuk meg a kisült zsírral. Fólia nélkül süssük tovább amíg szépen megpirul.
Mojito
Hozzávalók: fehérrum, zöld citrom, menta levél, cukorszirup, szóda, jégkocka
Egy adaghoz 4 cl fehérrumot, 2 cl citromlevet, 3-4 menta levelet, kevés cukorszirupot jégkockával shakerben összerázzuk, nagyobb koktélpohárba töltjük és felengedjük szódával. Citromhéjjal, mentalevéllel díszíthetjük.
Timi (Fehérvárimami)
Vidám készülődést és jó étvágyat kíván az Imami csapata! Nálatok milyen ételek készülnek szilveszterkor? Osszátok meg velünk bevált receptjeiteket, lehetőleg fényképpel. Köszönjük!
- A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges