Jelenlegi hely

Minden, amit az adó-visszatérítésről tudni szeretnél

Sok-sok lehetősége van mostanában a családoknak, és csak kapkodjuk a fejünket, hogy mi vonatkozik ránk, milyen lehetőségekkel tudunk élni. Mit kell csinálnunk, mit kapunk automatikusan? Nem egyszerű eligazodni ebben az útvesztőben, de most egy adótanácsadó segítségével járjuk körbe az adóvisszatérítés témakörét. Kinek jár? Hogyan kapjuk meg? Mit kell tennünk érte? Milyen határidőre figyeljünk?

Kinek jár az adóvisszatérítés?

A gyermeket nevelők adóvisszatérítése annak jár, aki akár egyetlen napra is családi kedvezményre jogosult 2021-ben. Családi kedvezményre jogosult:

  • aki családi pótlékra jogosult, és a vele közös háztartásban élő házastársa
  • várandós nő a 91. naptól és vele a közös háztartásban élő házastársa
  • családi pótlékra saját jogán jogosult (vagy vele közös háztartásban élő hozzátartozója)
  • rokkantsági járadékban részesülő (vagy vele közös háztartásban élő hozzátartozója)

Hogyan érinti az anyasági ellátásban (CSED, GYED, GYES, GYET) részesülőket az adóvisszatérítés?

Ha a CSED-ből és GYED-ből történik szja levonás (mert nem te érvényesíted a családi kedvezményt, ill. annak összege nem nulláza le az adót), akkor azt a levont szja-t adja vissza asz adóvisszatérítés. A GYES-ből és GYET-ből nem vonnak szja-t, mert adómentes jövedelemnek minősülnek, így nincs visszatérítendő adó sem.

Milyen jövedelem adója csökkenthető ezzel a kedvezménnyel?

Személyi jövedelemadó (szja), egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) és kisadózók tételes adója (kata) csökkenthető maximum 809 ezer Ft összegig. Aki több adónemben is érintett, az a felsorolás sorrendjében érvényesítheti az adóvisszatérítést a max. összegig.

Ki kapja automatikusan a visszatérítést?

Aki a családi pótlékot kapja (tehát a házastárs nem), mert az ő jogosultsága (azaz, hogy van gyereke) egyértelműen igazolt, másrészt az ő bankszámlaszám adatát megkapja a NAV a MÁK-tól. 

KATÁsok hogyan igényelhetik? Mennyit kaphatnak vissza?

Katások a 2021. évi tételes adójuk (tehát a 40% adóra nem vonatkozik) 25%-át kaphatják vissza, függetlenül, hogy 25e, 50e vagy 75e ezer tételes adót fizettek.
Ami számszerűsítve így néz ki, ha mind a 12 hónapban volt tételes adófizetési kötelezettség:

  • 25.000 Ft esetén 6.250 Ft*12=75.000 Ft
  • 50.000 Ft esetén 12.500 Ft*12= 150.000 Ft
  • 75.000 Ft esetén 18.750 Ft*12= 225.000 Ft

EKHO-sok hogyan igényelhetik? Mennyit kaphatnak vissza?

Ekho szerint adózók az ekho kétharmadát (szja-részt) igényelhetik vissza.

Minhárom adónem visszatérítést az éves szja-bevallásban kell levezetni.

Milyen határidők fontosak?

Aki már februárban a számláján szeretné látni a pénzt, annak december 31-ig kell VISSZADO-nyomtatványon jelezni a bankszámlaszámlát és a jogosultságát. Aki nem ad be visszado nyomtatványt, az majd a bevallással kérheti a visszajáró adó kiutalását. Tehát nem vész el a jogosultság. Egyébként 2022. május 20-ig kell az szja-bevallást beadni, vagy adóbevallás tervezetet kiegészíteni, jóváhagyni. Természetesen lehet hamarabb is, nem kell megvárni a határidőt. A beadástól/jóváhagyástól számított 30 napon belül fog utalni a NAV, ha visszaigényelhető adót tartalmaz a bevallás.

Mit csináljak, ha február 15-ig szeretném megkapni?

Aki a családi pótlékot kapja, annak nem kell tenni semmit, ha arra a bankszámlszámra kéri az adóvisszatérítést, ahová a családi pótlékot is kapja. Mindenki más, aki jogosult, de nem ő kapja a családi pótlékot, illetve a kisadózóknak visszado nyomtatványt kell beküldeni, ha februári kiutalást szeretnének. Itt egy video, ami megmutatja, hogyan lehet a legegyszerűbben ezt megoldani: 

Ha nem lesz adóm az 1%-ról sem tudok nyilatkozni?

Ez egy nagyon jó és nagyon fontos kérdés! Tudniillik általában igaz, hogy ha nincs adóm, akkor nincs miről nyilatkozni. Az adóvisszatérítéssel lenullázott adó viszont kivétel! Érdemes továbbra is megjelölni az 1%-al támogatni kívánt egyesületet, mert az állam kompenzálni fogja számukra az adóvisszatérítés miatt elmaradt bevételt ezen nyilatkozatok alapján.

Az önkéntes nyugdíjpénztárba befizetett összegek után járó 20% támogatást hogyan érinti?

Ennyire viszont már nem gavallér az állam. Akinek nem marad adója, az nem tudja megtakarításait az adója terhére növelni. Akiktől több, mint 809 ezer forint szja-t vontak, azaz marad szja-juk, ők tudnak csak ezzel a 20%-al élni.

Hogyan számoljuk ki, hogy mennyi jár?

Vegyünk egy családot, ahol anya bruttó fizetése 250.000 Ft, apáé pedig 450.000 Ft. Van két gyerekük, akik után év közben fele-fele érvényesítettek családi kedvezményt.

Évközben:

Anya: 250e*15%-20e=17500 Ft szja-t vonnak tőle havonta, a visszado nyomtatvánnyal ezt kapja vissza. Egész évre: 210.000 Ft

Apa: 450e*15%-20e=47.500 Ft szja-t vonnak tőle havonta, a visszado nyomtatvánnyal ezt kapja vissza. Egész évre: 570.000 Ft

Mindkettőjük adóbevallása nullára fog végződni.

Ha anya mellette mellékállású katás vállalkozó, akkor további 12*25e*25%=75.000 ft jár neki vissza.

Ha ez a 75 ezer nem lett kiutalva februárban, akkor az adóbevallásban tudja érvényesíteni, és kiutalást kérni rá.

Azoknál a családoknál, ahol három vagy több gyerek van, ott valószínűleg érdemes lesz az adóbevallással újraszámolni, hogyan érdemes megosztani a családi kedvezményt, mert ha a járulékokat is érinti a kedvezmény, akkor ott a megosztás befolyásolja az összadóvisszatérítés összegét. Ezt már célszerű szakemberre bízni.

Köszönöm a részletes válaszokat és levezetést Bujdosó Krisztina, adószakértőnek az Adótanács online-tól. 

Amennyiben van még kérdésed, további cikket itt olvashatsz a témában. Szakértő segítség igénybevétele esetén pedig keresd Krisztinát!

 


Busi Antónia
Pécsimami

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni (neve tájegységenként változik): úgy készül, hogy a krumpliból készült tócsnitól eltérően a krumpli helyett különféle zöldségeket használunk. Felhasználás egyik feltétele, hogy a zöldség reszelhető legyen
Láthatatlan hősnők, avagy ennyit keresnél, ha fizetnének az otthoni munkádért

Láthatatlan hősnők, avagy ennyit keresnél, ha fizetnének az otthoni munkádért

Láthatatlan munka napját áprilisban ünnepeljük, persze ez egy olyan ünnep, amit általában elfelejtünk, vagy inkább nem is tudunk róla. De mi is az a láthatatlan munka? Ha nagyon röviden akarnám megfogalmazni, akkor mindaz a munka, amiért nem jár fizetés, sőt, gyakran köszönet sem.
Húsvéti szalvétahajtogatás kicsiknek, nagyoknak

Húsvéti szalvétahajtogatás kicsiknek, nagyoknak

Két cuki nyuszit hoztunk a húsvéti asztal díszítéséhez.
Fűszernövények tavasztól őszig

Fűszernövények tavasztól őszig

A fűszernövények használata a konyhában reneszánszát éli. Régen – és sok helyen ma is – megtalálhatók a kiskertekben vagy cserepekben az erkélyeken, teraszokon.
Ugrás az oldal tetejére