Jelenlegi hely

A 2019-es Nemzetközi Gyerekkönyvnap üzenete

A könyvek segítenek lelassulni, megtanítanak észrevenni a dolgokat, a valóságot ötvözik a képzelettel. Tudtad, hogy a könyv is olvas téged?

Andersen születésnapja

Hans Christian Andersen, dán meseíró születésének napján, április 2-án tartják a nemzetközi gyermekkönyvnapot, amelyet író-olvasó találkozókkal, könyvbemutatóval és meseolvasással szoktak ünnepelni világszerte. Az eseményt a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa (IBBY) szervezi, minden évben más szekció fogalmazza meg a gyermekkönyvnap üzenetét és tervezi meg plakátot.

 A 2019-es Nemzetközi Gyerekkönyvnap plakátja, forrás: ibby.org

2019-ben Litvánia látja el ezt a feladatot. A gyermekirodalom.hu közölte a nap üzenetét Kęstutis Kasparavičiustől, magyar fordításban:

A könyvek segítenek lelassulni

Rohanok!… Nincs időm!… Viszlát! – Ezt lehet hallani nap mint nap, nem csak Litvániában, amely Európának pontosan a közepe, hanem a világ számos pontján. Nem kevesebbszer halljuk azt is, hogy az információ-túladagolás, a rohanás és kapkodás korában élünk.

De ha egy könyvet veszel a kezedbe, rögtön másképp érzed magad. Úgy tűnik, a könyveknek van egy csodálatos tulajdonsága: segítenek lelassulni. Amint kinyitsz egy könyvet és beleveted magad megnyugtató mélységébe, megszűnik az a félelmed, hogy a dolgok őrjítő sebességgel húznak el melletted, amiből semmit sem észlelsz.

Hirtelen elhiszed, hogy nem kell állandóan kiröppenned, mint valami denevér az üregből, hogy egy kevéssé fontos, ám annál sürgősebb feladatot elvégezz. Talán az hat rád megnyugtatóan, hogy a könyvek lapjai számozva vannak, talán az, hogy ahogyan lapozod őket, finoman és megnyugtatóan sercegnek. A könyvekben a múltbéli események békésen összesimulnak az eljövendőkkel.

Egy könyv univerzuma szélesre tárt; a valóságot ötvözi a képzelettel. És néha elcsodálkozol, hogy vajon egy könyvben volt vagy a valóságban, hogy észrevetted, milyen gyönyörű az, amikor az olvadó hó nagy csöppekben olvadozik a tetőről, vagy milyen szemet gyönyörködtető a szomszédos ház mohával benőtt fala.

Vajon egy könyvből tudod, vagy a valóságból, hogy a berkenye bogyója nem csak szép, de keserű is? Vajon tényleg megtörtént, vagy egy könyvben olvastad, hogy a nyári fűben feküdtél, vagy keresztbe font lábakkal ültél és az égen tovaúszó felhőket figyelted?

A könyvek segítenek abban, hogy ne siessünk annyira, megtanítanak észrevenni a dolgokat, és a könyvek arra késztetnek, hogy leüljünk egy kicsit. Mert általában ülve olvasunk, a könyv előttünk hever az asztalon vagy az ölünkben, nemde?

És megtapasztaltad már a másik csodát – hogy amikor egy könyvet olvasol, a könyv is olvas téged, Igen, természetesen a könyvek tudnak olvasni. Olvasnak a homlokodból, a szemöldöködből, a szád sarkából, de legelső sorban a könyvek olvasnak a szemedből. És a szemedbe nézve látják, hogy… Nos, tudod, mit!

Biztos vagyok benne, hogy a könyvek nem unatkoznak, amikor kézbe veszed őket. Az, aki örömmel olvas – legyen az felnőtt vagy gyerek –, sokkal érdekesebb, mint az, akit nem érdekelnek a könyvek, aki mindig lohol, soha nincs ideje leülni, aki szinte semmit nem vesz észre abból, ami körülveszi.

A Nemzetközi Gyermekkönyvnapon mindannyiunknak ezt kívánjuk:

Legyenek érdekes könyvek az olvasóknak és érdekes olvasók a könyveknek!

Forrás

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Minden, amit tudnod kell a szétnyílt hasizomról

Minden, amit tudnod kell a szétnyílt hasizomról

Ez a probléma férfiaknál és nőknél egyaránt előfordulhat, sőt csecsemőknél is kialakulhat, mégis legtöbbször a várandóssággal kapcsolatban találkozunk vele. A terhes kismamák esetén általában már a második trimeszterben elindul a hasfal „szétnyílása”. Kezelésével kapcsolatban erősen megoszlanak a vélemények. A magánklinikák gyakran műtétet javasolnak, de nem biztos, hogy minden esetben indokolt – hívta fel a figyelmet Karóczi Csilla a Sherlock Rehab gyógytornásza, manuálterapeutája.
Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Vajon hogyan lehet a romantikát belecsempészni egy családi vakációba? Milyen praktikákat lehet bevetni annak érdekében, hogy az együtt töltött időben sem feledkezzünk meg egymásról? Azt gondolom könnyedén, csak egy kicsit tervezzünk előre. Hoztam 5 tippet, melyet ti is bevethettek akár azonnal. – Ihász Anita párkapcsolati tréner írása.
Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

A debreceni Ünnepi Könyvhét valamint új könyvsorozatának első kötetének megjelenése miatt látogatott el Debrecenbe Kovács Attila avagy Holden Rose. Vele beszélgettünk gyerekekről, motívációról, és nem utolsó sorban kamaszoknak szóló 10 pluszos könyvéről, a Lapátos fickóról.
Ti ünneplitek még a pedagógusnapot?

Ugye ti is ünneplitek még a pedagógusnapot?

Idén 70 éve, pontosan 1952 június 7-e óta ünnepeljük Magyarországon június első vasárnapján a Pedagógusnapot. Belépünk az óvoda ajtaján és akár évtizedekig elkísérnek minket, velünk vannak, míg tanulunk. Sőt, sokszor tovább. Köszönjük!
Ugrás az oldal tetejére