Jelenlegi hely

Receptek, tippek levendula-rajongóknak és kezdőknek

Levendulazselé, szörp, fürdősó vagy fagyi? Találkoztunk már velük éttermekben, esetleg a nagymama konyhájában, külföldi utazáskor ... receptjeinkkel megpróbáljuk visszahozni ezeket a hangulatokat és ízeket a konyhánkba. Fakanálra fel!

Romantikusok, mediterrán- és gasztrorajongók, gyógynövénygyűjtők egyik legkedveltebb időszaka a levendulaszezon. Egyre több ültetvény jön létre az országban, és a fesztiváloknak se szeri, se száma. Sokan mégis csak most ismerkednek mélyebben ezzel a sokoldalú növénnyel.

A levendula sokoldalúságát nem kell bizonygatni: találkoztunk vele a nagymama szekrényében szárítva, fűszersóban, szörpben, süteményben, dekorációkban és gyógyhatású készítményekben egyaránt.

De miért is szeretjük annyira a levendulát? Tudjuk egyáltalán, mit szeretünk benne?

Európába a Rómaiak hozták be, az ókorban ez a növény a szépségápolás meghatározó növénye volt. Latin neve is innen ered: lavare = mosni. A néphit szerint a levendula távol tartja az ártó, rontó erőket, szellemeket. Évszázadokon keresztül használták, mint fájdalomcsillapító, görcsoldó, nyugtató, idegrendszert erősítő szer. Használták még rüh és moly ellen, ficam gyógyítására, rovarcsípésre, fogfájás ellen. A 20. század elején a levendula gyógyszerként használatos, hasmenés, köhögés, fejfájás ellen, a II. világháborúban pedig sebfertőtlenítőként. Igen magas illóolaj-tartalma van a levendulának, melyet lepárlással nyernek. A levendula jó mézelő növény, méhcsaládokat telepítve levendulásunk mellé igen értékes levendulamézhez juthatunk.

A levendula hatóanyagai: esszenciális olajai: 1-3 % linalool és linalyl-acetát, valamint 1,8 % cineol, kámfor. Továbbá cserző anyagok, flavionok, glikozid, gyanta, herniarin, keserűanyag, kumarin, limonén, rozmarinsav, szaponin, tannin, triterpenoid, umbelliferon, ursolsav.  A levendula szinergistái (más gyógynövényekkel való hatékony alkalmazása): citromfű, macskagyökér, komló, orbáncfű.

Levendula gyógytea készítése

Közvetlen fogyasztásra készíthető forrázattal is és rövid ideig tartó főzettel is. Fontos az edényt fedni, hogy az illóolaj ne távozzon el.

Számos gyógytea elengedhetetlen alkotórésze a levendula. Enyhe idegnyugtató hatású, fejfájást és fájdalmat csillapító, görcsoldó, segíti az emésztést, csökkenti az ideg alapú gyomor- és bélbántalmakat, a stressz okozta magas vérnyomást, az alvászavarokat.

Gasztrorajongók talán ismernek pár receptet, de reméljük levendulás recept- és ötletgyüjteményükben ők is találnak majd újdonságokat.

Levendulás porcukor

Daráljunk  össze 2 evőkanál szárított levendulát kb. 2/3 bögre kristálycukorral. Hogy mire jó? Megbolondíthatjuk vele a süteményeket, linzereket, kekszeket, szirupokat, piskótákat, krémeket.

Levendulás szirup

Korábban már gyűjtöttünk össze pár nyáreleji receptet, melyben a levendula mellett eper is szerepel. Kedvencemet, a levendulás szirupot itt, ebben a cikkbe is beteszem. Ha egyszer elkészült, nem bírsz majd neki többet ellenállni!

Hozzávalók:

  • 1 l víz
  • 1 kg cukor
  • 30 g száraz levendulavirág vagy 40 g friss virág (de mindegyik szár nélkül)
  • 1-2 citrom leve
  • 1 mk citromsav (hogy ne sötétedjen be)

A vizet és a cukrot forraljuk fel, majd tegyük bele a virágot. Forraljuk pár percig nagyon lassú lángon, öntsük bele a citromlevet, majd hagyjuk állni 2-3 órát. (Hosszabb ideig is lehet áztatni, de ilyenkor megkeseredhet.) Aztán szűrjük le. A szűrést érdemes két fázisban végezni: egy sűrűbb szűrőn először a nagyját, majd egy nagyon finom szűrőn (vagy pl. textilpelenkán) második alkalommal. Szűrés után forraljuk fel újra. Öntsük sterilizált üvegekbe, dugózzuk le. Fél évig jól eláll, hűtőben tovább is.

Levendulás eperlekvár

Korai levendula és kései eper együttállása szükséges hozzá, azaz némi szerencse és odafigyelés. De megéri résen lenni!

Hozzávalók:

  • 900 g eper,
  • 400 g 2:1 befőzőcukor,
  • 10 dkg levendulás porcukor,
  • 1-2 levendulaág

1./ Az epret mossuk meg, keverjük össze a kétféle cukorral és a levendula ággal egy éjszakán át érleljük.
2./ Másnap vegyük ki belőle a levendula ágat és forraljuk össze a cukros epret. A keletkezett habot kanalazzuk le róla.
3./ Botmixerrel pürésítsük (érdemes néhány épp darabot meghagyni).
4./ Amikor már sűrű, akkor töltsük sterilizált üvegekbe.

Levendulazselé

Hozzávalók:

  • 500 g alma héjától megtisztítva, kimagozva, cikkekre vágva,
  • egy maroknyi feketeszeder,
  • 8 ág levendula virág,
  • 5 dl víz
  • 400 g cukor az 550 ml gyümölcsléhez

A hozzávalókat egy lábosba tesszük és 40-45 percig főzzük - enyhén forraljuk. Előkészített üveg tetejére szűrőt teszünk és ráöntjük mindenestül a szószt. Ez egy éjszaka alatt szépen lecsöpög. Másnap reggel még egy picit fakanállal kinyomkodjuk belőle a maradék levet.
Az így kapott tiszta gyümölcslét cukorral összeforraljuk, majd előkésztett meleg üvegbe töltjük. Dunsztba tesszük, jól bebugyoláljuk és egy éjszakát így hagyjuk. Ebből a menyiségből várhatóan 5,5 dl lesz.

ADL - Debrecenimami

Forrás: tihanyilevendulapalanta.hu; Marmalade blog;

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Egy apró szó, ami megváltoztatja az életünket - Hála világnapja

Egy apró szó, ami megváltoztatja az életünket - Hála világnapja

Szeptember 21-én a világ a hála világnapját ünnepli. Első hallásra talán furcsán hangzik, hogy egy külön napot szánunk ennek az érzésnek, pedig ha jobban belegondolunk, kevés dolog van, ami ennyire képes átalakítani a mindennapjainkat.
Jót tenni jó – családi ötletek a Jótékonyság Világnapjára

Jót tenni jó – családi ötletek a Jótékonyság Világnapjára

Szeptember 5-én a világ minden táján a jótékonyságot ünneplik. Ez nem egy „nagy szavakból álló” ünnep, hanem inkább emlékeztető: mindannyian képesek vagyunk jobbá tenni valakinek a napját, néha egészen apró dolgokkal.
Támogatás a gyermekvállalás útvesztőjében

Támogatás a gyermekvállalás útvesztőjében

Sok pár életében elérkezik az a pillanat, amikor úgy érzik: készen állnak arra, hogy bővüljön a család, és gyermek érkezzen az életükbe.
A háziasszonyok dicsérete

A háziasszonyok dicsérete

Valójában mit jelent háziasszonynak lenni? Ha be tudnánk lesni az emberek fejébe, hogy valóban az őszinte véleményüket kapjuk meg, akkor valami ilyesmit találnánk: sütni-főzni, mosni-vasalni, takarítani, rendben tartani. Hát vágyhat ennél többre egy modern, öntudatos nő 2025-ben?
Ugrás az oldal tetejére