Jelenlegi hely

Így készüljünk fel az ünnepekre gyerekekkel

Kopogtat a december, itt az advent, nyílnak a kalendáriumok, kezdődik a hangolódás az év legszebb ünnepére. Gyerekekkel a karácsony a legnagyobb csoda, az ő mosolyuk koronázza meg az ünnepet, de vajon ró-e extra feladatokat a szülőkre ez az időszak? Megzavarja-e vajon a gyerekeket a hétköznapoktól való eltérés? Hogy kell felkészíteni a gyermekeket az ünneplésre? Erről és még sok fontos kérdésről Pollák Éva, a Mindwell Pszichológiai Központ szakmai vezetője osztja meg gondolatait.

„A hétköznapoktól eltérő napok lehetőséget teremtenek a családi kapcsolatok erősítésére, az öröm megélésére, sőt abban is segít bennünket, hogy készségeinket és tudásunkat bővítsük” – kezdi Pollák Éva. –„Beszélgethetünk az adott ünnep eredetéről, jelentőségéről a saját kultúránkban és azon belül a saját családunkban. Kipillanthatunk más kultúrák szokásaira is, majd eldönthetjük, hogy mi mit, hogyan és mikor szeretnénk esetleg beemelni a családunkba az adott évben.”

A pszichológus beszél arról is, hogy egy-két nagyobb ünnepi alkalomra koncentrálva lehetőség nyílik mélyebben belemerülni az ünnep jelentésébe, és minőségi időt tölteni a gyerekkel. Azonban a kisebb ünnepek, ünnepi pillanatok is fontosak lehetnek, hiszen a mindennapi életet színessé teszik, és lehetőséget adnak az öröm megélésére kis dolgokban is. Fontos azonban, hogy ne váljanak túlzott stresszforrássá, és ne terheljék túl a családot.

Sok szülő hajlamos kicsit „túltolni” az ünnepeket. A folyamatos egyik-a-másik-után típusú ünnepi készülődés stresszt okozhat mind a gyerekeknek, mind a szülőknek. Ha feltorlódnak az ünnepek, vagy túlságosan nagy hangsúlyt fektetünk rá, könnyen előfordulhat, hogy az egészből kiveszik  a lényeg, az egymásra hangolódás, és befeszülünk annak a gondolatától, hogy esetleg nem tudunk majd megfelelni mások vélt vagy valós elvárásainak.

Az egyensúly érdekében érdemes figyelembe venni a családtagok, köztük a gyerekek egyéni szükségleteit is, és alkalmazkodni hozzájuk, hogy az ünnepek valóban pozitív élményekké válhassanak” – javasolja Pollák Éva. -  „Így, ha valamelyik gyerekünk a mézeskalács sütést nem, csak a dekorálást élvezi, akkor csak abba vonjuk be. Ha ez az egész nem érdekli, ő inkább képeslapokat készítene a szobájába vonulva, akkor azzal kapcsolódunk hozzá, ha együtt összeírjuk, mire van szüksége az alkotáshoz és megbeszéljük mikorra mit szerezzünk be ehhez.”

A gyerekbarát karácsony kulcsa a Mindwell pszichológus szakértője szerint mindenképpen a gyerekek bevonása. Engedjük, hogy a gyerekek részt vegyenek az ünnepi készülődésben, például díszek készítésében vagy sütemények sütésében. Az aktív részvétel lehetőséget ad a meghitt együttlétre, arról nem is beszélve, hogy leveszi az egyes családtagok válláról a terhet, mert a teendők sora ugyan nem csökken, de a magány, a kívül rekedtség érzése igen.

Jó szabály még az: Egyszerűsíts, lazíts! - A karácsony rutinja ugyan hasonlít, de mégis minden év más: a gyerekek, kicsik, kamaszok, vagy épp különköltöztek, mi hol nagyon ráérünk, hol épp az ünnepek előtt tolul fel a munka is. Ne kötelezzük magunkat arra, hogy mindig az összes kedvenc sütit megsüssük, minden dekorációt időben feltegyünk, mindent megtaláljunk. Induljunk ki abból, hogy a kevesebb néha több. Tegyük fel magunknak a kérdést: ma vagy ezen a héten mitől érzem magam karácsonyi hangulatban? Fordítsunk időt és energiát azokra a dolgokra, amik ebbe a kategóriába esnek, amik az itt-és-mostban mosolyt csalnak az arcunkra, vagy átmelengetik a szívünket.

Forrás: PR Expert

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
Ugrás az oldal tetejére