Jelenlegi hely

Új csemege a maradékból

Amikor „nagymama” receptek alapján sütök valamit, akkor biztos lehetek benne, hogy a hozzávalókból nem marad felesleg. De nem minden recepttel van ez így, és el is számolhatja magát az ember. Az ünnepi készülődés alatt pedig jól is jöhet egy kis többlet, mivel a kimaradó hozzávalókból ötletes csemegék készülhetnek.

Ezekkel az ötletes ételekkel sikeresen elverhetjük csemetéink éhségét, és elterelhetjük a figyelmüket a karácsonyra készülő remekművekről.

Íme néhány ötlet:

Mák, tojás

Ha marad otthon mák, finom mákos guba készülhet belőle. A felvágott kifli karikákat fél liter tej, 4 tojássárgája, 4 kanál cukor és a maradék mák keverékébe forgatjuk, majd hőálló tálba rakjuk. A tetejére a cukorral felvert tojásfehérjét tesszük, majd összesütjük.

Több sárgája fogy, mint fehérje? A feleslegessé vált fehérjét kemény habbá verjük és cukros darált diót forgatunk bele óvatosan, hogy a hab ne törjön össze. A masszát nagy tepsire tett sütőpapírra halmozzuk kanalanként és legalacsonyabb fokozaton sütőbe tesszük. Inkább szárítjuk, mint sütjük. Csak kihűlve vesszük le a sütőpapírról. Nagyon finom édesség készül így a „maradék energiából”.

A sárgája maradt ki? Én omletthez szoktam felhasználni, egy kanál liszten verem fel a sárgákat és a mellé szánt teljes tojásokat. Egy korty tejet adok még hozzá, és ízlés szerint sajtot. A serpenyőben előre sütöm a sonkát, vagy szalonnát, kolbászt, ráöntöm a tojást, de nem darabolom, mint a rántottát, hanem fordítom, mint a palacsintát. A kész omlettre bőven sajtot reszelek.

De legutóbb a férjem nagymamája a forrásban lévő zöldséglevesbe keverte a pogácsából kimaradt kis sárgáját, és finom kis levesbetétet kapott, kínai levesekben kóstolunk hasonlót.

Alma párolva, facsarva

A fölöslegbe maradt párolt almát palacsintába lehet felhasználni. A hagyományos palacsintatésztába nyersen, nagylyukú reszelőn is reszelhető alma, de igazán aromás a fahéjas, cukros, párolt almával lesz a palacsinta. Vigyázzunk, hogy ne tegyünk bele sokat a nyers tésztába, akkor gondunk lehet a kisütéssel. Az almás palacsinta egyébként is vastagabb szeletté sül. Savanykás-édeskés íze miatt mi töltetlenül szoktuk megenni, de az összes hagyományos töltelékkel nagyon finom.

Én, ha friss almalevet facsarok otthon gyümölcscentrifugával az almaszezonban, akkor a kifacsart pépből, kis almaléből és vaníliapudingból krémet főzök, szögletes háztartási kekszre kenem, több emelet magasan, a tetejére pedig a mikulásból megmaradt tejfigurákból csoki réteget olvasztok.

Sült húsok

A sültekből ízelítőt adhat a lenyesett darabokból készülő (majonézes) saláta. A gyerekeknek pedig biztos nem kell kétszer kínálni az amerikai módra megrakott szendvicseket, a vékony csíkokra vágott hússal, zöldségekkel és sajttal.

Trükkök süteményekkel

A máglyarakást, mint a megszáradt kifli és zsemle újrahasznosításának módszerét mindenki ismeri. De el lehet készíteni szikkadt kalácsból, vagy más édes vagy semleges péksüteményből, pl. briósból is.

A körbevágott süteményszélekből egy kis csokoládé- vagy vanília sodóval és tejszínhabbal készülhet a gyors „somlói galuska”.

Karácsony előtt, a szünidőző gyerekeid és otthon sertepertélő férjed úgyis hálás közönsége lesz minden, a konyhából kikerülő édességnek és csemegének.

Ha a te konyhádban is új ételek születnek a feleslegből, oszd meg velünk az ötleteidet!

Ági, Csabaimami 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Hogyan ünnepelhetitek meg a hóemberek világnapját?

Hogyan ünnepelhetitek meg a hóemberek világnapját?

A hóemberek világnapját január 18-án ünnepelhetjük, és ez kiváló alkalom arra, hogy kreatívan és vidáman töltsük el a napot. Íme néhány ötlet, hogyan lehet ezt a napot emlékezetessé tenni:
Ünnepeld Te is a hóemberek világnapját!

Ünnepeld Te is a hóemberek világnapját!

A hóemberek világnapját január 18-án ünneplik. Azért esett erre a napra a választás, mert a 18-as szám vizuálisan emlékeztet egy hóember formájára: a "1" a kezében lévő seprűre, a "8" pedig a két hógolyóból álló testére.
Nem kérek sokat, csak hogy vigyázz rám! - Így vigyázz rám szilveszter éjjelén!

Nem kérek sokat, csak hogy vigyázz rám! - Így vigyázz rám szilveszter éjjelén!

Tudom hihetetlen, hogy én ennyire félek tőle…, persze, mert te tudod, hogy nem bánt, látod, hogy szép és színes, és fel is készülsz rá, de én nem! Én minden felkészülés nélkül kapom ezeket a hangokat, amire nem úgy reagálok, mint egy ember, hanem szaladok… hogy hová? Nem tudom!
Szilveszteri kényeztetés: házi likőrök egyszerűen

Szilveszteri kényeztetés: házi likőrök egyszerűen

Az ünnepi időszak tökéletes alkalom arra, hogy különleges finomságokkal lepjük meg magunkat és szeretteinket. Mi lehetne jobb, mint egy saját készítésű likőr, ami egyszerre melengeti a szívet és csempész egy kis luxust a mindennapokba? Négy egyszerű, de ínycsiklandó receptet hoztunk, amelyek garantáltan feldobják a szilvesztert – akár egy vidám összejövetel, akár egy meghitt, kanapén töltött este a terv.
Ugrás az oldal tetejére