Jelenlegi hely

Túráznál? És térképet olvasni tudsz?

"Nekem térkép e táj..." de mit is keresünk rajta?

Régimódinak tűnik talán a mai világban, ha egy összehajtogatható papírtérképen keresgélünk valamit. Pedig túrázás közben a térerővel nem rendelkező vagy meg-megszakadó hálózat esetén nagy segítség tud lenni.

Ha már térképünk van, meg is kell tanulnunk olvasni. Rémlik, hogy a barna a hegy, a kék a folyó? Szerencsére ezek az (majdnem) alapok ugyanazok, csak sokkal több variációt találunk belőlük.

Tájoljunk

A biztonságos tájékozódás alapvető feltétele a térkép tájolása, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy térképünket „beforgatjuk” az északi (észak-déli) irányba, azaz „tájoljuk”.

Forrás: Pexels / Valentin Antonucci

Először a terepen kell meghatározni az északi irányt: ez történhet iránytűvel, tájolóval vagy olyan globális helymeghatározásra alkalmas eszközökkel, amelyek tartalmaznak beépített, elektronikus, két- vagy háromtengelyű iránytűt, például okostelefonnal vagy szabadidős GPS készülékkel. Majd a térképen, ahol segít a feltüntetett „észak” jel, a fokhálózat vagy az észak-déli irányú koordináta-hálózat.

Méretek, jelek, színek

A turistatérképeken általában fel van tüntetve

  • a méretezés (pl. 1:40 000, 1 km = 2.5 cm),
  • a térképen használt jelek magyarázata,
  • valamint kiegészítő, magyarázó jellegű információkat is tartalmaznak.

A jelek egy része a természetjárással, turizmussal, vendéglátással kapcsolatos, valamint a közlekedésre vonatkozik. Emellett a térkép topográfiai alapja a síkrajz, a vízrajz és a domborzatrajz.

A fehér a szántót, a sárga a gyümölcsöst vagy szőlőt, a halványzöld a tisztást, rétet, legelőt, míg a zöld az erdőt jelöli. Domborzatábrázolás tekintetében a szintvonalas domborzatábrázolást úgynevezett domborzatárnyékolás egészíti ki a turistatérképek egy részénél.

Színek

Fekete (vagy sötétszürke) színnel általában a mesterséges, azaz ember alkotta tereptárgyakat jelölik a turistatérképek, pl. vasútvonal, alagút, híd, esőház. A többségük “maradandó”, azaz egy régi térkép is tartalmazza ezeket, így segíthetnek a tájékozódásban.

Kezdő túrázóként az erdő egy nagy, zöld masszának tűnik, mindenhol fák. Nagyon nehéz ebben a nagy zöld rengetegben bármilyen egyediséget észrevenni.

Hogy lehet mégis segítségül hívni a növényzetet a tájékozódáshoz?

Sokféle zöld és sárga árnyalatot látsz, vannak mintás területek is, ezek mind a növényzet jellegére utalnak. A zöld az egybefüggő erdőterületeket jelöli, a világoszöld a bokros vagy fiatalos területeket. Sárga jelzi a réteket, itt a növényzet maximum akkora, hogy egy felnőtt könnyen ellát felette még nyáron is. Fehérrel jelzettek azok a részek, ahol nincs növényzet, például a működő bányaudvarokban. Narancs színűek a települések lakott területei.

Széles völgyekben, sík területeken gyakran alakulnak ki mocsaras, vizenyős területek. A térképen sűrű, vízszintes kék vonalkákkal jelzett. Nem biztos, hogy a nyílt vízfelület látszik, de a vízinövények jelenléte mindenképpen erre utalhat. Nem érdemes ezeken keresztben tervezni az útvonalat.

Szintvonal

Egy turistatérképet megnézve nagyon sok barna, kanyargó vonal látszik rajta, ezek azonban nem utak, hanem szintvonalak.

A szintvonal a felszín azonos tengerszint feletti magasságú pontjait összekötő vonal. Ezzel könnyen előre lehet tervezni, hogy milyen szintkülönbségeket rejt egy ismeretlen terep, mire nehézségekre számíthattok.

Tájékozódjunk digitálisan?!

Természetesen a papíralapú turistatérképek mellett is vannak megoldások a navigációra. Rakk Gyula térképész elmondása szerint a magyarországi turistaút-hálózat és a természetjáró-infrastruktúra önkéntes feltérképezése a 2000-es évek elején a globális helymeghatározó rendszerek (GPS) elterjedésével kezdődött, és a turistautak.hu nevű projekt, közösség, honlap köré szerveződött.

A turistautak.hu mellett a 2010-es években jelent meg az OpenStreetMap szabadon szerkeszthető és terjeszthető GIS (vektoros alapú, adatbázisháttérrel működő) alkalmazás. E rendszer adataiból szintén készülnek okostelefonok, szabadidős GPS-ek és egyéb navigációs eszközök számára térképek. Ez utóbbi az openmaps.eu közösségének köszönhető.

Forrás: Pexels / Kamaji Ogina

ADL - Debrecenimami

Forrás: turarakattanva.hu; csupasport.hu; ilovedunakanyar.hu


Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Minden, amit tudnod kell a szétnyílt hasizomról

Minden, amit tudnod kell a szétnyílt hasizomról

Ez a probléma férfiaknál és nőknél egyaránt előfordulhat, sőt csecsemőknél is kialakulhat, mégis legtöbbször a várandóssággal kapcsolatban találkozunk vele. A terhes kismamák esetén általában már a második trimeszterben elindul a hasfal „szétnyílása”. Kezelésével kapcsolatban erősen megoszlanak a vélemények. A magánklinikák gyakran műtétet javasolnak, de nem biztos, hogy minden esetben indokolt – hívta fel a figyelmet Karóczi Csilla a Sherlock Rehab gyógytornásza, manuálterapeutája.
Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Vajon hogyan lehet a romantikát belecsempészni egy családi vakációba? Milyen praktikákat lehet bevetni annak érdekében, hogy az együtt töltött időben sem feledkezzünk meg egymásról? Azt gondolom könnyedén, csak egy kicsit tervezzünk előre. Hoztam 5 tippet, melyet ti is bevethettek akár azonnal. – Ihász Anita párkapcsolati tréner írása.
Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

A debreceni Ünnepi Könyvhét valamint új könyvsorozatának első kötetének megjelenése miatt látogatott el Debrecenbe Kovács Attila avagy Holden Rose. Vele beszélgettünk gyerekekről, motívációról, és nem utolsó sorban kamaszoknak szóló 10 pluszos könyvéről, a Lapátos fickóról.
Ti ünneplitek még a pedagógusnapot?

Ugye ti is ünneplitek még a pedagógusnapot?

Idén 70 éve, pontosan 1952 június 7-e óta ünnepeljük Magyarországon június első vasárnapján a Pedagógusnapot. Belépünk az óvoda ajtaján és akár évtizedekig elkísérnek minket, velünk vannak, míg tanulunk. Sőt, sokszor tovább. Köszönjük!
Ugrás az oldal tetejére