Jelenlegi hely

Karnyújtásnyira az egész Naprendszer, avagy Csillagközi túra Kecskeméten

Hiányoznak már a jó programok, a közösségi együttlétek, a családi kis kiruccanások, persze ezt még nem tudjuk nektek megadni, de egy igazi különlegességet hoztunk nektek! Fedezzük fel a lakóhelyünket, izgalmas bolygóközi kecskeméti utazásra invitálunk benneteket, akár a gyerekekkel, akár a pároddal.

A jelenlegi helyzetben a koronavírus járvány és a hideg idő miatt nemigen tudunk a "szabadban kirándulni", ezért érdemes felfedezni városunk különlegességeit, ami bár távolságban nincs messze egymástól, mégis kikapcsolódást jelenthet az egész családnak. Sokan nem is tudják, de Kecskeméten elénk tárul a Naprendszer bolygói közterületi szobrokként, a gyerekek pedig játékosan megismerhetik, hogy a naphoz képest mekkorák és milyen távolságban helyezkednek el a többi bolygók. 

Helyi lakosként vagy turistaként sokszor elmegyünk a városban szétszórtan elrendezett bronzból készült kis gömbök mellett mit sem sejtve, pedig ezek a Naprendszer 1:3:3 kicsinyített másai melyek méret és távolságarányosak és a Munkácsy díjas Lakatos Pál Sándor szobrászművész alkotásai. Nem újdonság ez, hiszen a Naprendszer a kecskeméti Planetárium és az önkormányzat támogatásával az ezredfordulóra készült el.

Akkor kezdődjön a naprendszeri utazás

Kopernikusz és Galilei munkássága óta tudjuk, hogy a Naprendszer középpontja a Nap ezért a városban az első bolygónk is a Nap lesz, mely a Főtér szélén a Városházától balra, közvetlenül a parkoló mellett van elhelyezve.


Nap

Nem kell sokat mennetek, mert a Bagatell étterem felé haladva máris utatokba kerül a Merkúr bolygó. A Merkúr a Naphoz legközelebb eső bolygó, így keringési ideje is rövidebb. Kráterekkel borított felszínén igen nagy hőmérsékletingadozások lépnek fel a Naphoz való közelsége miatt. Itt a leghosszabb a nap és a legrövidebb az év.


Merkúr

Pár lépéssel arrébb, gyorsan meglátjátok a Föld testvérét, a Vénusz bolygót is. Vénusz a legfényesebb égitestek közé tartozik, és nevét a szépség római istennőjéről nevezték el. A Naphoz ez is viszonylag közel van, ezért - és a szén-dioxid légkör miatt - igen magas a felszíni hőmérséklet kb. 500° fok.

A következő állomásért át kell haladnotok a Főtéren, ahol a Mars és Föld bolygókat találhatjátok meg. A Marsot római hadistenről nevezték el, de gyakran hívják „vörös bolygónak” is. Tudtad, hogy a marsi évek nagyjából kétszer olyan hosszúak, mint a földiek, az ottani évszakok is kétszer annyi ideig tartanak, mint a Földön. 

Innen a Hírös Forrás felé vegyétek az irányt, ahol a Főtéren elhelyezett utolsó bolygóra, a Jupiterre bukkantok. Jupiter a legnagyobb bolygó a Naprendszerben, tömege két és félszerese az összes többi bolygó együttes tömegének.


Jupiter

Ha a Jupiterrel végeztetek, induljatok el a Piaristák tere felé, ahol a Hornyik János Krt-on, a Hanga órás mellett lévő kis parkban, a Szaturnusz bolygót fedezhetitek fel. Jupiter után ő a második legnagyobb bolygónk és őt is római istenről nevezték el.


Szaturnusz

A többi bolygó lelőhelyéért a Széchenyi város felé kell venni az irányt, itt elsőként a Szövetség térre kell eljutnotok, ahol az Uránusz bolygóra akadtok rá. Innen menjetek tovább a SZÜV felé, ahol a bejárat közelében pedig a Neptunusz bolygót találjátok. Az utolsó állomásért a Lánchíd utcáig kell mennetek, mert a Planetárium előtt van kihelyezve a Plútó bolygó. Érdekesség, hogy a Plútó bolygó az ezredforduló idején még nagybolygónak számított, később pedig törpebolygóvá minősítették. Korábban felmerült, hogy tájékoztató táblákkal jelölik meg a bolygók helyét, azonban a szobrászművész nem engedte.

Pontos térképet a bolygóközi útvonalhoz itt találhattok:

Ugye milyen izgalmas volt ez a kirándulás? Készítsetek közös képeket gyermekeddel a csillagászati túráról és osszátok meg Velünk, és ha még nem látogattatok el a Kecskeméti Planetáriumba azt se hagyjátok ki (feltéve, ha a kormányrendelet engedni..)

Bódogh Gabriella - Kecskemétimami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Minden, amit tudnod kell a szétnyílt hasizomról

Minden, amit tudnod kell a szétnyílt hasizomról

Ez a probléma férfiaknál és nőknél egyaránt előfordulhat, sőt csecsemőknél is kialakulhat, mégis legtöbbször a várandóssággal kapcsolatban találkozunk vele. A terhes kismamák esetén általában már a második trimeszterben elindul a hasfal „szétnyílása”. Kezelésével kapcsolatban erősen megoszlanak a vélemények. A magánklinikák gyakran műtétet javasolnak, de nem biztos, hogy minden esetben indokolt – hívta fel a figyelmet Karóczi Csilla a Sherlock Rehab gyógytornásza, manuálterapeutája.
Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Vajon hogyan lehet a romantikát belecsempészni egy családi vakációba? Milyen praktikákat lehet bevetni annak érdekében, hogy az együtt töltött időben sem feledkezzünk meg egymásról? Azt gondolom könnyedén, csak egy kicsit tervezzünk előre. Hoztam 5 tippet, melyet ti is bevethettek akár azonnal. – Ihász Anita párkapcsolati tréner írása.
Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

A debreceni Ünnepi Könyvhét valamint új könyvsorozatának első kötetének megjelenése miatt látogatott el Debrecenbe Kovács Attila avagy Holden Rose. Vele beszélgettünk gyerekekről, motívációról, és nem utolsó sorban kamaszoknak szóló 10 pluszos könyvéről, a Lapátos fickóról.
Ti ünneplitek még a pedagógusnapot?

Ugye ti is ünneplitek még a pedagógusnapot?

Idén 70 éve, pontosan 1952 június 7-e óta ünnepeljük Magyarországon június első vasárnapján a Pedagógusnapot. Belépünk az óvoda ajtaján és akár évtizedekig elkísérnek minket, velünk vannak, míg tanulunk. Sőt, sokszor tovább. Köszönjük!
Ugrás az oldal tetejére