Jelenlegi hely

Hány éves kortól menjen programozó táborba gyermekünk?

Pár évvel ezelőtt hallhattunk először a gyerekek számára meghirdetett programozó táborokról. Sokakat meglepetésként ért, mások viszont üdvözlően fogadták az innovatív kezdeményezést, hogy a programozást és digitális írástudást már kiskorban megismertessék a gyerekekkel. Ma már teljes létszámmal indulnak a programozó táborok személyes részvétellel, de akár online is. Népszerűségük töretlenül nő a digitális ismeretekkel gazdagodott gyermekek számával együtt.

Hány éves korban érdemes programozó táborba befizetni a gyermeket? Milyen előtanulmányokkal kell rendelkezniük ahhoz, hogy jól érezhessék magukat a táborban? Ki számít idősnek, ki pedig még túl fiatalnak egy programozó táborhoz? Milyen szintű oktatás folyik ezekben a táborokban? A gyermekeiknek a legjobbat kereső szülőkben rengeteg kérdés merül fel ezekkel a táborokkal kapcsolatban. Kezdjük is el a válaszadást!

A gyerekek és a programozás

A programozás nem egyszerű tudomány a felnőttek számára sem. A többi tanulnivalóhoz hasonlóan azonban, minél fiatalabb korban találkozik vele valaki, annál jobb lesz vele a kapcsolata.

Az kétségtelen, hogy nem mindegy, milyen módon tanítják ezt a tudásanyagot a fiataloknak, akik számára olykor még az olvasás tudománya is új, hiszen előfordulhat, hogy még csak az első évüket töltötték el az iskolapadban. Ezért van nagy jelentősége az oktatás módszerének és persze az oktató személyének.

A programozás és a digitális írástudás egyéb területeinek oktatása már az első osztály első félévének abszolválása után lehetséges, és már az eredményét illetően bizonyított is. A gyerekek kíváncsisága és a digitális eszközök iránti érdeklődésük pedig szinte végtelen.

Ezen két dolog sikeres társításának az eredményéből szerveződtek meg a gyerekeknek szóló programozói táborok és kurzusok.

Hány éves kortól menjen programozó táborba a gyermek?

Az általános iskola legelső osztályának sikeres elvégzése után, mikor a kis nebuló már baráti viszonyba került a számokkal és a betűkkel, adott a lehetőség, hogy a vakáció alatt programozó táborban vegyen részt.

A táborban mindenkit a saját korosztályának, illetve a tudásszintjének megfelelő módszerekkel és tananyaggal oktatnak a digitális ismeretekre. A legelső lépés egy alapvető digitális írástudás megalapozása, illetve, annak fejlesztése, mely jóval tovább mutat az okoseszközök legegyszerűbb funkcióinak használatán. Ezután következhet a programozás alapjainak elsajátítása.

Ez a legkisebbek számára például egy vizuális, az algoritmikus gondolkodásra rávezető programozási nyelv megismerésével kezdődhet. Minden további tananyagot ugyanígy leegyszerűsítve, részleteire bontva kínálnak az oktatók figyelve a gyerekek befogadókészségére és kapacitására.

Ahogy a diákok egyre kényelmesebben alkalmazzák ezeket az ismereteket, a feladatok összetettsége és bonyolultsága annál magasabb lesz. Így felsőtagozatos korukra fokozatosan, különösebb megerőltetés nélkül lesznek képesek komolyabb programozási feladatok megvalósítására.

Hogyan válassz programozó tábort?

A programozó és digitális ismeretanyag hatalmas és folyamatosan bővül, nehéz átlátni ezt annak, aki nem követi a technika innovációit napi szinten. Ezért a digitális ismereteket oktató táborok is változatos témákkal indulnak, hogy több kisebb fejezetből a gyermek fejébe egy széles spektrumú tudásanyag kerülhessen.

A legkisebbek számára (az első osztály elvégzése után) digitális ismereteket és a programozás alapjait oktató táborokat indítanak. A kicsit nagyobbak, illetve a mélyebb tudással rendelkezők számára már mesterséges intelligencia, robotika és digitális alkotó táborokat is szerveznek nyaranta.

Szerencsére már a közoktatásban is több mint két évtizede a tananyag része az informatika tantárgy. Főleg ezért a nagyobbak számára nem szükséges a legalapvetőbb ismereteket bemutató táborokban részt venni.

A táborok meghirdetésekor feltüntetik az ajánlott korosztályt és a részvételhez szükséges előismereteket, így nem kell félni, hogy olyan táborba kerül a gyermek, amit ne tudna követni, vagy éppen unatkoznia kéne alatta.

Természetesen ha valakinek ennek ellenére is nehézséget okoz tartani a lépést, jelezze mindenképp, és a szervezők keresnek egy számára alkalmasabbat.

Egy-egy programozói táborba több korosztályból is jelentkezhetnek iskolások. A szervezők és az oktatók azonban gondoskodnak arról, hogy ez senkit ne érintsen hátrányosan: senki ne unatkozzon, és ne is maradjon le! Ez egy nagyszerű lehetőség a gyerekek szociális érzékenyítésére is.

Programozó táborok: csak általános iskolásoknak?

A legfiatalabbak, akik számára meghirdetik a digitális és programozó táborokat, az első osztályt frissen elvégzett, tehát 7 év körüli gyerekek.

A legtöbb ilyen jellegű tábor és tanfolyam valóban az általános iskolásoknak szól, de hirdetnek kifejezetten a középsulisok számára is ilyen lehetőségeket.

Ennek az az egyszerű oka, hogy egy középsulisra már nem szükséges olyan mértékben felügyelni a vakáció alatt, 14-16 év felett pedig már a legtöbb felnőtt továbbképző tanfolyam látogatható. Több egyetem is indít tehetséggondozó, felfedező kurzusokat és táborokat leendő hallgatóinak.

Gyorsan közeledünk a vakáció végéhez, de még legalább egy bő hónap hátra van a szünidőből a diákok legnagyobb örömére. Ebben a 3 hónapban sem tilos a tanulás, csupán olyan ismeretekkel és módszerekkel érdemes gazdagodni, amik a diákok számára élményt adnak, mint ahogy a digitális és programozói táborok is. Itt az idő ezeket beprogramozni a gyermekünk naptárába!

Szponzorált tartalom

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Pöttyös Panni alkotói pályázat

Pöttyös Panni alkotói pályázat

Pályázat típusa: alkotói pályázat óvodsoknak és kisiskolásoknak Beküldési határidő: 2023. április 23.
"Ez a gyerek egyszerűen csak épp kamasz, elindult a nővé cseperedés rögös útján" - egy nem kitűnő bizonyítvány margójára

"Ez a gyerek épp csak kamasz, elindult a nővé cseperedés rögös útján" - egy nem kitűnő bizonyítvány margójára

Esik a havaseső és fagyos szél csípi arcom a délutáni szürkületben, mikor várom a villamost egy hosszú és megterhelő januári munkanap után.Annyira elfáradtam ma, csak bámulni szeretnék ki az ablakon, és nézni, ahogy a város elhalad mellettem.Éppen csak lehuppanok az ülésre, mikor két korombeli nő foglal helyet előttem.
Szeleburdi gyerekek cinkos anyái - avagy szülők, akik titokban színeznek

Szeleburdi gyerekek cinkos anyái - avagy szülők, akik titokban színeznek

Szeptembertől a gyerekeink házi feladata okozza az egyik legnagyobb stresszforrást a családokban. Bár ugye a legtöbb szakember már nyíltan hangoztatja: "az otthoni házi feladat rossz hatással van a gyerek és a szülő kapcsolatára", még sincs ilyen irányú változás a rendszerben.
Életmódváltás 10 egyszerű lépésben

Életmódváltás 10 egyszerű lépésben

Ha január, akkor sokak fogadalmában az életmódváltás szerepel. Hogy egészségesebben fognak táplálkozni, esetleg bevezetik a rendszeres testmozgást az életükbe. Ehhez szeretnék nektek segítséget nyújtani 10 egyszerű lépésben.
Ugrás az oldal tetejére