Jelenlegi hely

Béke Világnapja - Január 1.

Béke Világnapja VI. Pál pápa kezdeményezésére jött létre 1967. január 1-én. Azóta az év első napján a mindenkori pápa a világhoz intézett üzenetében foglalja össze a békéről vallott gondolatait.
2000-ben az ENSZ kezdeményezésére január 1-je nemzetközi békevilágnappá vált.

Ferenc pápa üzenete a Béke 50. világnapjára: 

"Ennek az új évnek a kezdetén őszinte békeköszöntéssel fordulok a világ népeihez és nemzeteihez, az államok és kormányok, a vallási közösségek és a civil társadalom különféle szerveződéseinek vezetőihez.
Békét kívánok minden férfinak, nőnek, kisfiúnak és kislánynak,"

"A család az a feltétlenül szükséges hely, ahol a házastársak, a szülők és a gyermekek, a testvérek megtanulnak kommunikálni egymással és gondoskodni egymásról, a saját érdekeikről lemondva, és ahol a súrlódásokat, vagy akár konfliktusokat nem erővel, hanem párbeszéddel, tisztelettel, egymás javának keresésével, irgalommal és megbocsátással lehet feloldani. /.../ A család belsejéből a szeretet öröme kiárad a világba és az egész emberi társadalomra." 

"Az erőszakmentesség alkalmazását az otthon falai között kell elkezdenünk, s onnan kell kiterjesztenünk azután az emberiség egész családjára. Ne szalasszuk el egy kedves szó, egy mosoly vagy bármilyen békét és barátságot árasztó apró gesztus lehetőségét. /.../ Sürgető módon kérem azt is, hogy hagyjanak fel az emberek az otthoni erőszakkal és a nőkkel és gyermekekkel szembeni visszaélésekkel."

"A tevékeny erőszakmentesség módot jelent rá, hogy megmutassuk: az egység erősebb és termékenyebb a konfliktusoknál. A világban minden mindennel összefügg."
„Mindnyájan vágyunk a békére: számos ember építi a békét napról napra apró cselekedetekkel és sokan szenvednek és viselik türelemmel a fáradságot a béke építésére tett kísérletekben."

"Dicsőség a magasságban Istennek, és a földön békesség, és az emberekhez jóakarat."
(Lukács Evangéliuma 2,14)

Mi mit tehetünk a békéért? Nekünk a családokban, a kisközösségeinkben kell megteremtenünk a békét. 

Néhány dolog, amelyet megtehetünk a családi béke érdekében:

1. Ha égve marad – kapcsold le!
2. Ha kiömlött – töröld fel!
3. Ha a földön van – vedd fel!
4. Ha kifogyott – töltsd meg!
5. Ha piszkos – mosd el!
6. Ha tele van – vidd ki!
7. Ha szomorú – öleld át!
8. Ha fáradt – altasd el!
9. Ha hiányzik – írj neki!
10. Ha kérdez – válaszolj!
11. Ha mesél – hallgasd meg!
12. Ha távol van – hívd fel!
13. Ha ünnepel – lepd meg!

És jusson eszünkbe: összetartozunk!

Forrás: Katolikus hírportál, Magyar Kurír


May Andi - Monorimami