Jelenlegi hely

Meghalt Csukás István, búcsúzunk a nagy mesemondótól

Az Újszínház jelentette be facebook oldalán a szomorú hírt, 83 éves korában elhunyt Csukás István, az ország mesemondója.

"Csukás István nevére mindenkinek felcsillant a szeme, legyen az gyermek vagy felnőtt: egyformán magával ragadott mindenkit a varázslatos mesevilág, amelyet ő szőtt körénk.
Nehéz felfogni, hogy nincs már közöttünk.

Magára hagyta mesefiguráit, akik történetein számos generáció nőtt fel."
- írja megrendülten az Újszínház társulata.

Neki köszönhetjük

Olyan gyerekkorunkat meghatározó meséket köszönhetünk neki, mint a Süsü a sárkány, a Mirr-Murr, a kandúrPom Pom meséi vagy a Nagy Ho-ho-ho-horgász, és még persze sorolhatnánk, melyek azóta  gyermekeink kedvencévé is lettek.

Hogyan lett az ország mesemondója?

Kisújszálláson született, itt végezte elemi iskoláit is, majd jelentkezett a békéstarhosi zeneiskolába, ahol hegedűművésznek tanult. Ezután felsőfokú tanulmányait a jogon, majd az otthagyva a bölcsészeten folytatta, egyiket sem fejezte be.

A sorsfordulatot az életében az hozta, mikor egy barátja a Magyar Rádió egy pályázatára beküldte verseit és azokkal első díjat nyert. Már fiatal korában költő szeretett volna lenni, eleinte felnőtteknek írt. Írásaiból és segédmunkákból élt akkoriban. 1960-ban megalakították a Fiatal Művészek Klubját, több lapnál dolgozott újságíróként, majd 1968-tól a Magyar Televíziónál lett dramaturg, ezután pedig egy akkor indított gyerekhíradó munkatársa lett.

A hatvanas évek közepétől kezdett el gyerekeknek írni. Számos verseskötete, gyermekregényei, mesekönyvei, verses meséi jelentek meg, többségéből pedig tévéfilm is készült. Számos díjat nyert, 1975-ben a hollywoodi X. televíziós fesztiválon a Keménykalap és krumpliorr című játékfilm megkapta a fesztivál Nagydíját és Az Év Legjobb Gyermekfilmje címet. Munkásságát itthon is és külföldön is elismerték, több épületet is róla neveztek el.

Elsner-Szentesi Mónika - Kaposvárimami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Napló egy három gyermekes család életéről a koronavírus idején

Napló egy három gyermekes család életéről a koronavírus idején 10.

Most itt vagyok 3 gyerekkel, házimunkával, kerttel, mindennapi főzéssel, extra takarítással, tanítással, lélekápolással, kreatívkodással. És nem értem, eddig mivel töltöttem el az időm....
A nyakkendő-módszer avagy hogyan tanulj otthon ingyen nyelvet

A nyakkendő-módszer avagy hogyan tanulj otthon ingyen nyelvet

Nyelvtanulás otthonról? Állandó aktualitása jelenlegi bezártságunkban talán hangsúlyosabb lett. Nem tudod, merre indulj? Vizsgasztorik, rutin és ingyenes applikációk egy többszörös nyelvvizsgázótól.
Rajzold meg álmaid vidámparkját!

Rajzold meg álmaid vidámparkját!

A Debreceni Állatkert, Növénykert és Vidámpark online rajzpályázatot hirdet!
Egy otthoni játék, ami szinte nem kerül semmibe, mégis minden korosztály imádja

Egy otthoni játék, ami szinte nem kerül semmibe, mégis minden korosztály imádja

3. hete vagyunk itthon a gyerekekkel, itthonról dolgozunk, itthonról sulizunk, itthon szórakoztatjuk a gyerekeket, a tanárok, barátok és haverok helyett. Bevallom néha sok(k), de legtöbbször azért mégis azt mondhatom, hogy nagyon élvezzük, ennyi kreatív dologra, közös játékra GYES-es időszakunk óta nem volt lehetőség.
Ugrás az oldal tetejére